Ακούμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αλλάζουν τη διατροφή τους και να γίνονται vegetarians και vegans. Εστιατόρια, καφετέριες και snack bars εμπλουτίζουν όλο και συχνότερα το μενού τους με vegan επιλογές. Μάλιστα υπάρχουν και πολλοί καινούριοι, αμιγώς vegan και vegetarian, χώροι. Το συμπέρασμα;

Η χορτοφαγία δεν είναι απλά μια νέα διατροφική τάση την οποία ακολουθεί μια μικρή μερίδα ανθρώπων, αλλά πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία!  

Είτε ανήκεις ήδη στους vegans, είτε αναζητάς πληροφορίες για να κατανοήσεις αυτή τη διατροφική συνήθεια και να μάθεις πώς να την ακολουθήσεις… ήρθε η ώρα να ψαχτείς!

A woman eating and enjoying a vegetarian salad.

Ας τα πάρουμε από την αρχή!

Η χορτοφαγία δημιουργήθηκε ως όρος το 1944 από τη Vegan Society, ενώ το 1949 απέκτησε τον δικό της ορισμό από τον Leslie J. Cross. Η βασική της αξία είναι “η χειραφέτηση των ζώων από την εκμετάλλευση του ανθρώπου”.

Παρόλα αυτά, η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η λέξη vegetarian και χαρακτήριζε ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, ήταν το 1830. Χμμ, ίσως και να μην είναι και τόσο καινούρια τάση όσο νομίζαμε τελικά!

Σιγά-σιγά, η έννοια της χορτοφαγίας “εξαπλώθηκε” από τη διατροφή στα ρούχα και τη μόδα καθώς και σε άλλες πλευρές της καθημερινής ζωής!

A group of people eating and enjoying a vegan/vegetarian pizza.

Οι vegans δεν τρώνε μόνο… σαλάτα!

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε, είναι ότι πιστεύουμε πως οι χορτοφάγοι δεν έχουν τι άλλο να φάνε εκτός από λαχανικά, φρούτα και όσπρια! Λοιπόν, μάντεψε ξανά! 

Από καρυκεύματα μέχρι κέικ κι από γλυκά μέχρι πίτσες, όλα τα αγαπημένα σου φαγητά μπορούν να γίνουν vegan! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι plant-based υλικά και μπορείς να δημιουργήσεις πεντανόστιμες συνταγές.

A woman cutting vegetables.

Τι σημαίνει plant-based υλικά;

Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σπόροι, δημητριακά και σιτηρά, αλλά και ξηροί καρποί. Όλα αυτά σε διάφορους συνδυασμούς και με ευφάνταστες παραλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μοναδικά πιάτα.

Ακόμα, οι εναλλακτικές vegan προτάσεις στα αγαπημένα μας φαγητά και ροφήματα είναι εξίσου νόστιμες, ενώ με λίγη φαντασία μπορούν να απογειωθούν. Για παράδειγμα, το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από γάλα αμυγδάλου, καρύδας και σόγιας!

A mother and a son enjoying their lunch.

Τι τύπος χορτοφάγου είσαι;

Η χορτοφαγία δεν είναι μονόδρομος! Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χορτοφάγων και μπορεί εδώ να ανακαλύψεις αυτόν που ταιριάζει σε εσένα.

Κλασικός Vegan είναι αυτός που… δεν αγγίζει τίποτα ζωικό. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι δεν τρώει κόκκινο κρέας, ψάρι ή πουλερικά. Ταυτόχρονα, δεν καταναλώνει αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι, ζελέ ή οτιδήποτε άλλο έχει ζωική προέλευση.

A healthy vegan/vegetarian meal.

Lacto Vegetarian όπως λέει και το όνομά του, είναι αυτός που, ενώ δεν τρώει κρέας, καταναλώνει γάλα, τυρί και γιαούρτι.

Ovo Vegetarian είναι αυτός που τρώει αυγά! 

Ο Lacto-Ovo Vegetarian είναι ο πιο κοινός τύπος χορτοφάγου, αφού τρώει τόσο αυγά όσο και γαλακτοκομικά! 

A woman preparing a fish for her lunch.

Ένας Pescatarian μπορεί να μη θεωρείται vegetarian, αλλά κάνει μια καλή και δυνατή αρχή, περιορίζοντας τη διατροφή του σε ψάρι και θαλασσινά. 

Pollotarian θα πει semi-vegetarian. Είναι αυτός δηλαδή, που τρώει μόνο πουλερικά και όχι κόκκινο κρέας, ψάρι ή θαλασσινά. 

Τέλος, ο Flexitarian είναι αυτός που ουσιαστικά επιχειρεί τη μετάβαση σε vegan. Μειώνει σταδιακά το κρέας και προσπαθεί να αποκτήσει μια αμιγώς plant-based διατροφή. 

A woman enjoying her homemade Coffee Island instant coffee.

Vegan vs Vegetarian

Όχι, δεν θα γίνει μάχη. Θα βάλουμε απλώς τις διαφορές τους κάτω για να καταλάβουμε καλύτερα! 

Διατροφή: Οι vegetarians ενώ δεν τρώνε καθόλου κρέας, μπορεί να έχουν στη διατροφή τους γαλακτοκομικά ή ακόμα κι αυγά. Από την άλλη, ένας vegan δεν τρώει τίποτα από αυτά, ούτε καν μέλι. 

Lifestyle: Ενώ ένας vegetarian είναι πιο ανεκτικός, για έναν vegan είναι αδιανόητο να φορέσει γούνες, δερμάτινα και μάλλινα υφάσματα ή ακόμα και να χρησιμοποιεί καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.  

Φιλοσοφία: Ίσως αυτός ο διαχωρισμός να είναι και ο πιο ουσιαστικός. Ένας vegetarian, αυτός δηλαδή που ακολουθεί την απλή χορτοφαγία, συνήθως έχει ως κίνητρο τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, στοχεύει στο να βελτιώσει τη διατροφή του και κατ’ επέκταση την υγεία του. Ένας vegan όμως, δηλαδή αυτός που ακολουθεί την αυστηρή χορτοφαγία, δεν έχει ως βασικό άξονα την υγεία, αλλά τη φιλοσοφία του, που αντιτίθεται σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ζώων. Πρόκειται για την ιδεολογία του και για τις αξίες που διέπουν γενικότερα τη ζωή του. 

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις

…σου αξίζουν μοναδικές επιλογές! Για αυτό στην Coffee Island, φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε τον κατάλογό μας με περισσότερες vegan και vegetarian προτάσεις. Απόλαυσε τα αγαπημένα σου ροφήματα σε vegan edition και ανακάλυψε τον νέο, ανανεωμένο Freddo Cappuccino με φυτική κρέμα. Φυσικά, οι επιλογές σου δεν τελειώνουν εδώ, αφού μπορείς να δοκιμάσεις και vegetarian ή vegan snacks, καθώς και φαγητά για κάθε γούστο και… λιγούρα!

A homemade Coffee Island filter coffee with cookies.

Μην ξεχνάς

…πως είτε είσαι vegan είτε vegetarian, ή απλώς θέλεις να δοκιμάσεις νέα πράγματα στη διατροφή σου, σε εμάς σίγουρα θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Στα Coffee Island πάντα έχεις επιλογή.