Λουλούδια, σπιτικό πρωινό ή brunch, ένα μικρό συμβολικό δώρο, μια αγκαλιά. Αυτή είναι η Γιορτή της Μητέρας· δείχνουμε με πράξεις πόσο εκτιμάμε τη γυναίκα που μας έφερε στη ζωή και μας αφιέρωσε τη δική της, για να μας μεγαλώσει.

A mother and child enjoying family moments.

Ας μην ξεχάσουμε όμως και την κλασική, αλλά πάντοτε συγκινητική κάρτα που κάθε παιδί, μικρό ή μεγάλο, φτιάχνει στη μαμά του. Κάθε μητέρα έχει κρατήσει – έστω και κρυφά – τις σχολικές κάρτες που φτιάχναμε σε χαρτί Α4 και γράφαμε με ορνιθοσκαλίσματα “Χρόνια πολλά μαμά”, ζωγραφίζοντας μια καρδιά. 

Κι εκείνη, κάθε μα κάθε φορά, γέμιζε δάκρυα χαράς.

Children painting

Μιας όμως που γυρίσαμε στα θρανία, ας κάνουμε και ένα quiz, για να ανακαλύψουμε πώς ξεκίνησε η Ημέρα της Μητέρας.

Η Γιορτή της Μητέρας δημιουργήθηκε από:

Α) Την Ann Reeves Jarvis

Β) Την Julia Ward Howe

Γ) Την Anna Jarvis 

Δ) Κάποιες γυναίκες στην αρχαιότητα

Και η σωστή απάντηση είναι: Όλα τα παραπάνω! 

Στην αρχαία Ελλάδα, η μητρότητα ήταν πολύ σημαντική, γι’ αυτό άλλωστε είχαν αφιερώσει στη Ρέα, τη μητέρα των Θεών, μια ημέρα εορτασμού.

Φτάνοντας στον 20ο αιώνα, η Anna Jarvis θεωρείται η μητέρα της Γιορτής της Μητέρας. Ακούγεται περίεργο; Δεν είναι, αφού το ‘χει το όνομα!

Η μαμά της, Ann Jarvis, δημιούργησε λίγο πριν τον Εμφύλιο, τα Mothers’ Day Work Clubs, διδάσκοντας στις ντόπιες γυναίκες πώς να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Έπειτα, το 1869 η Jarvis ίδρυσε τη Mothers’ Friendship Day, όπου μαμάδες έκαναν συναντήσεις με στρατιωτικούς κατά τον Εμφύλιο, προτείνοντας συμφιλίωση. Κανένας δεν είναι πιο κατάλληλος να μιλήσει για τις απώλειες του πολέμου, από μια μητέρα, που έχασε αναίτια τα παιδιά ή τον σύζυγό της. 

Ακόμα, η σουφραζέτα Julia Ward Howe έγραψε το 1870 το “Mother’s Day Proclamation”, προσπαθώντας να ενώσει τις μητέρες υπέρ της ειρήνης.Έτσι, “κληρονομικά” η Anna Jarvis ίδρυσε μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 1905, την Ημέρα της Μητέρας. Με την οικονομική βοήθεια του επιχειρηματία John Wanamaker, το 1908 διοργάνωσε την πρώτη επίσημη γιορτή. Μετά από τις καμπάνιες και τα αμέτρητα γράμματα της Anna, η γιορτή σταδιακά άρχισε να υιοθετείται και από άλλες περιοχές, όταν τελικά το 1914 ο πρόεδρος Woodrow Wilson ανακήρυξε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως “Ημέρα της Μητέρας”.

A mother reading her child's wishes to her on Mother's Day while drinking Coffee Island's instant coffee.

Ένας χάρτης για την Ημέρα της Μητέρας

Σήμερα, η γιορτή έχει στο επίκεντρό της την αγάπη για τη μαμά μας. Δεν πρόκειται τόσο για “πολιτικό” κίνημα, όσο για μια οικογενειακή και ζεστή μέρα, όπου τιμούμε τον άνθρωπο που μας έφερε στη ζωή. Ωστόσο, κάποιες χώρες έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο εορτασμού.

Στο Μεξικό, η Día de la Madre γιορτάζεται μετά μουσικής. Στις 10 Μαΐου, οι μεξικανικές οικογένειες “κλείνουν” μπάντες, για να παίξουν live στα σπίτια τους.Τότε, οι μαμάδες κάνουν παραγγελιές, απολαμβάνουν τις καντάδες, καθώς και τις παραδοσιακές γευστικές ταμάλες μαζί με μια κούπα ατόλη, που είναι ζεστό ρόφημα από καλαμπόκι και συνήθως… σοκολάτα. Θα θέλαμε πολύ να το δοκιμάσουμε!

Mexican food preparation.

Στην Αγγλία, φτιάχνουν το παραδοσιακό Simnel Cake με μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και μπαλάκια από μάρτζιπαν. Yummy…

English Simnel Cake.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, διοργανώνονται εκδηλώσεις με μουσική, φαγητό και χορό, τιμώντας όλες τις γενιές των μαμάδων. Στην Ινδία, εκτός από την κλασική γιορτή, υπάρχει και το δεκαήμερο Durga Puja φεστιβάλ, όπου γιορτάζεται η “Θεϊκή Μητέρα” Durga, μέσα από προσευχές, φαγητό και μουσική.

Indian festival Durga Puja.

Η πολωνική “Dzień Matki” γιορτάζεται στο σχολείο, με τα παιδιά να παρουσιάζουν τη μαμά τους πάνω σε χαρτιά, που ονομάζονται “laurki”, με ζωγραφισμένα λουλούδια και όμορφες ευχές. Θεωρείται, μάλιστα αργία και τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά. Στην Αυστραλία, φορούν χρωματιστά γαρύφαλλα αν οι μαμάδες είναι ζωντανές και λευκά αν έχουν πεθάνει. Τέλος, στην Ταϊλάνδη, η γιορτή συμπίπτει με τα γενέθλια της βασίλισσας Sirikit κι έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού τα παιδιά προς τιμήν της μαμάς τους αφήνουν χρήματα σε μοναχούς. 

Coffee Island's baristi staff

Όπως όλοι μας, έτσι κι ο καφές έχει τη δική του μητέρα…

Την Αιθιοπία. Και εμάς αυτή η «μαμά», μας ένωσε και μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε τη δική μας οικογένεια. Από τη φάρμα μέχρι τις εγκαταστάσεις μας και το Καφεκοπτείο, μαμάδες εργάζονται στη βιομηχανία του καφέ, προσφέροντας στην οικογένειά τους. Στην οικογένεια των Coffee Island, ανήκουν και οι μητέρες που διαλέγουν τον ποιοτικό καφέ που φτιάχνουν κάθε πρωί για όλους, γιατί κι εκείνες με τον τρόπο τους προσφέρουν αγάπη και στοργή στους δικούς τους.

Family moments with Coffee Island's filter coffee

Ο καφές, είναι ένας χώρος και ένα πάθος που μας ενώνει.

Έχουμε παρατηρήσει μαμάδες που τρέχουν μέσα στα καταστήματά μας, αναζητώντας έναν καφέ για να πάρουν ενέργεια και μαμάδες που κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους, απολαμβάνοντας ένα Freddo Espresso με τις φίλες τους. 

Μαμάδες που έρχονται και μας λένε ότι το παιδί τους προτιμά γλυκές γεύσεις κι αναζητούν την κατάλληλη επιλογή ροφήματος, καθώς και άλλες που μπαίνουν μέσα και γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν!
Μαμάδες που εμπνέουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την καριέρα τους στον καφέ και άλλες που θέλουν τα παιδιά τους να πάρουν τον δικό τους διαφορετικό δρόμο. Μαμάδες που είναι μόνες και χρειάζονται στήριξη και κατανόηση, και μαμάδες που έχουν βοήθεια.

Είμαστε περήφανοι για όλες τους, γιατί κάθε μία κάνει τον δικό της αγώνα και τα καταφέρνει όσο καλύτερα μπορεί. 

Preparing Coffee Island's ibrik coffee

Σήμερα…

Φτιάξε της εσύ μια κούπα καφέ, ετοίμασέ της πρωινό, βάλε το αγαπημένο της τραγούδι να παίζει και ξύπνα τη με μια αγκαλιά. 

Enjoying breakfast with Coffee Island's ibrik coffee.

Αν είναι μακριά μην την ξεχάσεις. Μπορείς άλλωστε να της στείλεις, παραγγέλνοντας online, τον αγαπημένο της καφέ κι ένα γλυκό muffin ή κάποιο άλλο σνακ. Κάλεσέ τη με βιντεοκλήση κι απολαύστε παρέα το πρωινό σας. Έτσι, θα είναι σαν να είστε μαζί!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες!