Από την πρόσφατη “περιπέτεια” με τον Covid-19 μάθαμε πολλά και κυρίως ότι όσα κι αν αλλάξουν, οι αξίες μας παραμένουν πάντοτε ίδιες. Μπήκαμε σε μια νέα πραγματικότητα, τελείως άγνωστη, όμως το πάθος μας για τον καφέ, η διάθεσή μας να σε εξυπηρετούμε, η επιθυμία μας να σου προσφέρουμε τον μοναδικό καφέ σου, η ενέργεια που βάζουμε για να πάμε κάθε παραγγελία στον προορισμό της, ήταν μερικά από αυτά που μας γέμισαν θέληση για να συνεχίσουμε. Η χαρά του να προσφέρουμε σε εσένα την αγαπημένη σου καθημερινή Coffee Island εμπειρία, αποτέλεσε το βασικό μας κίνητρο. 

Coffee Island's filter coffee brazil cachoeira.

Κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση

Ακόμα και πριν τον Covid-19, για εμάς κάθε μέρα ήταν διαφορετική. Αντιμετωπίζαμε διαφορετικά “περιστατικά”, στα οποία έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας. Έτσι, όταν χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τα αντιμετωπίσαμε σαν ένα νέο challenge. 

Το αποτέλεσμα; Από τη φάρμα μέχρι το delivery, είμαστε εδώ στα πόστα μας, για να σου προσφέρουμε το αγαπημένο σου ρόφημα και σνακ κάθε μέρα. Ας αφουγκραστούμε όμως τους ανθρώπους μας, που πρώτοι εκείνοι βίωσαν την αλλαγή στη δουλειά τους και ανταποκρίθηκαν στις νέες προκλήσεις. 

Precaution for covid-19 by Coffee Island

Μέσα από τα δικά τους μάτια…

…στη φάρμα

Coffee farm Capricornio

Ο Sam Bressani έχει τη δική του φάρμα στην Αιθιοπία, μία χώρα που εξάγει κυρίως καφέ. Πώς επηρεάστηκε η χώρα και κατ’ επέκταση η παραγωγή τον τελευταίο καιρό από την πανδημία; 

Coffee Island's friend coffee producer Sam from Ethiopia.

Φωτογραφία με τον Sam από το ταξίδι μας στην Αιθιοπία, τον Ιανουάριο 2019.

Όπως μας εκμυστηρεύεται: “oι περιορισμοί στην παραγωγή έχουν οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε αποτελεσματική αξιολόγηση του κινδύνου. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύουν την ανθεκτικότητά τους, ξεπερνώντας νέα εμπόδια με δημιουργικές λύσεις”.

Coffee farm Capricornio

Ο Sam μας καθησυχάζει λέγοντας ότι “η χώρα είχε σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης και ασθενών. Η εγχώρια οικονομία δέχτηκε το πλήγμα της παγκόσμιας κρίσης και της γενικής επιβράδυνσης λόγω των μέτρων περιορισμού. Με την πρόσφατη αύξηση στην παραγωγή και τη ζήτηση, η αγορά εξαγωγών της Αιθιοπίας έχει μια σταθερή άνοδο την τελευταία δεκαετία. Κατά το lockdown, δεν έχει υπάρξει αλλαγή στη ζήτηση, αλλά οι αλλαγές στην προσφορά έχουν θέσει τη σημαντικότερη πρόκληση αφού περιορίζει τις συναλλαγές με τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις σχέσεις με τους προμηθευτές”.

Coffee fruit

Φυσικά, εμείς δεν σταματήσαμε να προμηθευόμαστε τον καφέ μας, συνεχίζοντας να στηρίζουμε τους παραγωγούς και τις φάρμες τους. Τους εμπιστευόμαστε στην τήρηση των μέτρων, στην αδιάκοπη συνεργασία τους μαζί μας, καθώς και στην ποιότητα της πρώτης ύλης. 

Coffee Island's artisan roasting.

…στην παραγωγή

Κι από την μακρινή Αιθιοπία, επανερχόμαστε στις εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα όπου το πιο πολύτιμο αγαθό της δουλειάς μας – οι κόκκοι – αποθηκεύεται, καβουρδίζεται, “ξεκουράζεται” και τεστάρεται.

Coffee Island's production staff Andreas Kalantzis.

Ανδρέας Καλαντζής, Roaster Τμήμα Παραγωγής

Ο roaster Ανδρέας Καλαντζής μας περιγράφει πώς βίωσε την αλλαγή. “Λέγαμε… άλλη μια μέρα πέρασε καβουρδίζοντας καφέ, παρακολουθώντας την καμπύλη και τον βαθμό ψησίματος. Ξαφνικά, ξεσπά η καραντίνα και οι επόμενες μέρες που ακολούθησαν ήταν αρκετά δύσκολες”. 

Όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στην παραγωγή, έπρεπε να πάρει ειδική άδεια για να έρθει στο εργοστάσιο, να κάνει απολύμανση πριν εισέλθει στον χώρο παραγωγής και να φορά προστατευτικά γυαλιά, γάντια και μάσκα. “Το ενδιαφέρον είναι ότι η ρουτίνα δεν άλλαξε, αλλά λόγω πανδημίας μπήκαν σε ισχύ ακόμα πιο αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας και υγιεινής τόσο του χώρου όσο και για εμάς”. 

Συνεχίζει λέγοντας ότι “εμείς όμως δεν πτοούμαστε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, με αμείωτο πάθος να είμαστε δίπλα στις μηχανές να καβουρδίζουμε μοναδικό καφέ με το ίδιο μεράκι, με την ίδια αγάπη και τον ίδιο σεβασμό πάντα προς τον καταναλωτή μας”.

Coffee Island's baristi

…στο κατάστημα

Η Φανή Καρρά είναι barista σε κατάστημά μας και μοιράζεται μαζί μας τη δική της εμπειρία.

“Ξυπνήσαμε μια μέρα και όλα ήταν διαφορετικά: απαγόρευση συναθροίσεων, κυκλοφορία μόνο με μήνυμα, εγκλεισμός, αποστάσεις, συχνές απολυμάνσεις, μάσκες και γενικά πράγματα που δεν κάναμε στην καθημερινότητά μας”. Αυτό ήταν κάτι που το ζήσαμε όλοι μας και το αντιμετωπίσαμε ενωμένοι. 

Η δουλειά της όμως, πώς επηρεάστηκε; “Στο κατάστημα όμως τα πράγματα δεν ήταν και πολύ διαφορετικά, αφού συνεχίσαμε να λειτουργούμε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο.

Η καθαριότητα ήταν, είναι και θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, οπότε απλώς αλλάξαμε τον τρόπο και τη συχνότητά της. Κατά τα αλλά, υπήρχε και υπάρχει η ίδια αγάπη, το ίδιο μεράκι, η ίδια ποιότητα, οι ίδιοι άνθρωποι και πολλά χαμόγελα”!

Coffee Island's baristi Fani Karra.

Φανή Καρρά, Barista – Coffee Island Κομοτηνή.

“Θα μου πείτε και πώς χαμογελάτε μέσα από την μάσκα; Όταν λοιπόν το χαμόγελό σου είναι αληθινό, χαμογελούν και τα μάτια σου”! Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία, σίγουρα όμως ξέρουμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε: με την ίδια αγάπη, αφοσίωση, σεβασμό, ποιότητα και το ίδιο αναλλοίωτο χαμόγελο!

Coffee Island's new thermos.

…στην πόρτα σου

Αυτό που άλλαξε περισσότερο από όλα, ήταν η δική σου εμπειρία. Προσθέσαμε την ανέπαφη παράδοση στο σπίτι, ενισχύθηκε η παραγγελία με κάρτα και προστέθηκε το online tip για τον διανομέα, που συνέχισε να φέρνει την απόλαυση μέχρι την πόρτα σου.

Ο Ηλίας Παλατίδης ήταν ένας από αυτoύς και με λίγα λόγια μάς μεταφέρει τη δική του εμπειρία από το κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο.

Precaution for Covid-19 by Coffee Island

“Τις πρώτες μέρες του lockdown, οι συνθήκες εργασίας δυσκόλεψαν αρκετά. Ο κόσμος που επέλεγε delivery αφενός λιγόστεψε και αφετέρου όσοι έκαναν παραγγελίες ήταν πολύ προσεκτικοί και σχετικά αυστηροί. Τα μέτρα προστασίας που είχαμε πάρει εξαρχής, όπως η μάσκα, τα γάντια, η τοποθέτηση προϊόντων στις ειδικές τσάντες και φυσικά η ευχάριστη συμπεριφορά, απέδωσαν καρπούς. 

Κατακτήσαμε την εμπιστοσύνη τους και μας το ανταπέδωσαν με καθημερινές παραγγελίες και αυξημένα φιλοδωρήματα. Η σχέση εμπιστοσύνης έχει δυναμώσει πια και θεωρούμαστε από τους ανθρώπους που δέχονται με ευχαρίστηση στην πόρτα του σπιτιού τους”.

Coffee Island's iced filter.

Μην ξεχνάς…

Βρισκόμαστε εδώ κάθε μέρα, στα πόστα μας, σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτα. Συνεχίζουμε με χαμόγελο να σου προσφέρουμε το αγαπημένο σου ρόφημα, σνακ, καφέ για παρασκευή στο σπίτι και τα απαραίτητα χρηστικά από το Home Barista, γιατί αυτό ξέρουμε να κάνουμε καλά και το κάνουμε πάντοτε με αγάπη. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους μας, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και εσένα που συνέχισες να μας έχεις εμπιστοσύνη!