Αρώματα, ροφήματα, λιχουδιές, ταξίδια, δώρα ή μήπως τίποτα απ’ όλα αυτά;

Αν το σκεφτείς τα Χριστούγεννα είναι μια υποκειμενική έννοια. Μια περίοδος που φέρνει διαφορετικά συναισθήματα στον καθένα και διαμορφώνει αλλιώς την καθημερινότητά του. Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, να αποτελεί αφορμή για εκδηλώσεις παντού σε όλο τον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι πως καθένας ζει με τον δικό του τρόπο αυτές τις ημέρες. Κι επειδή κάποιες φορές μπορεί να αισθάνεσαι άσχημα που δε μοιράζεσαι τα ίδια συναισθήματα και συνήθειες με τους γύρω σου, είμαστε εδώ για να διώξουμε τις ενοχές και να σου πούμε πως μπορείς να απολαμβάνεις με τον δικό σου τρόπο τα Χριστούγεννα γιατί καθένας είναι ένας μοναδικός «Χριστουγεννιάτικος τύπος».

Κοπέλα χαμογελάει με σκούφο

Από Νοέμβρη Χριστούγεννα

Μόλις το ημερολόγιο δείξει 1η Σεπτέμβρη, μετράς τις μέρες αντίστροφα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Τότε κηρύσσεις την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου – τουλάχιστον της δικής σου – και κατεβάζεις από την ντουλάπα το δέντρο και τα στολίδια (τα οποία σημειωτέων είναι πάντα σε σημείο εύκολα προσβάσιμο). Μπορεί οι γείτονες να σε κοιτάζουν παράξενα, μπορεί τα δικά σου χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να αναβοσβήνουν επίμονα, πριν ακόμα τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά τίποτα δε σε πτοεί. Το παιδί που κρύβεις μέσα σου – όχι πολύ μέσα – ξυπνά και κάνει τη δική του επανάσταση, μετρώντας τον χρόνο διαφορετικά. Το μυστικό είναι να μην αφήσεις κανέναν να σου χαλάσει τη διάθεση. Και να ξέρεις ότι ακόμα και οι πιο αδιάφοροι μπορεί να παρασυρθούν αργά η γρήγορα από τη δική σου χαρά!

Χαρούμενη παρέα

All I want for Christmas is you

Τα Χριστούγεννα για εσένα σημαίνουν ότι θα ξαναδείς τους δικούς σου ανθρώπους. Είσαι από αυτούς που ζουν μακριά από το πατρικό τους – ή και την πατρίδα τους – και δε βλέπεις την ώρα να βρεθείς κοντά τους. Η γιορτινές μέρες μετράνε διπλά, γιατί σημαίνουν επιστροφή στο σπίτι και βόλτες με φίλους που έχει να δεις καιρό. Ονειρεύεσαι τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που στολίζουν την τραπεζαρία και σκορπούν μαμαδίστικο άρωμα σε όλο το χώρο. Σχεδόν δε στολίζεις το σπίτι σου γιατί ξέρεις ότι θα βρεις ένα τεράστιο στολισμένο δέντρο να σε περιμένει στο σπίτι των δικών σου. Κάθε χριστουγεννιάτικο πρωινό, απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ εκεί όπου η αγάπη περισσεύει. Και τα βράδια παίζεις επιτραπέζια κάτω από το δέντρο πίνοντας ζεστή σοκολάτα. Αυτό κι αν είναι homey Christmas spirit.

Στολισμένη πόλη

«Εισιτήριο και ταυτότητα παρακαλώ»

Δεν πολυξέρεις πώς είναι τα Χριστούγεννα στην πόλη σου γιατί σχεδόν ποτέ δεν είσαι εκεί. Έχεις κλείσει εισιτήρια από νωρίς και με το που αρχίζουν οι αργίες έχεις ήδη μπει στο αεροπλάνο. Είσαι ο τύπος που λατρεύει το σκι, αλλά και τη ζεστή σοκολάτα στο σαλέ. Κάθε τόσο αλλάζεις προορισμούς – για να μη βαριέσαι – γιατί φυσικά είναι πολλές οι πόλεις που θέλεις να δεις Χριστουγεννιάτικα στολισμένες. Το αγαπημένο σου παιχνίδι είναι να κλείνεις τα μάτια και να δείχνεις ένα σημείο στον χάρτη για το επόμενο ταξίδι σου. Μπορεί να μη ζεις τη θαλπωρή των Χριστουγέννων στο σπίτι, αλλά το ψυγείο σου είναι γεμάτο μαγνητάκια  – σουβενίρ από άλλες χώρες. Κι αυτό είναι το δικό σου προσωπικό δέντρο που κάθε χρόνο αποκτά άλλο ένα στολίδι.

Γυναίκα χαμογελάει με ψώνια

Ψώνια, ψώνια, ψώνια

Επιτέλους τα μαγαζιά στολίστηκαν και σε περιμένουν. Είναι η στιγμή που περιμένεις έναν ολόκληρο χρόνο. Να ξεχυθείς στους δρόμους για τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Είσαι από εκείνους που πίστευαν στον Άη Βασίλη με όλη τους τη δύναμη και τώρα προσπαθείς να παίξεις αυτόν τον ρόλο για τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Λατρεύεις τις λίστες όπου σημειώνεις τι δώρο θα πάρεις στον καθένα και ακόμα περισσότερο λατρεύεις τη διαδικασία μέχρι να διαλέξεις όλα τα Christmas gifts. Οι ονομαστικές γιορτές που διαδέχονται η μία την άλλη είναι βούτυρο στο ψωμί σου αφού γίνονται μια καλή αφορμή να πας στα μαγαζιά. Μερικές φορές το παρακάνεις – η καρτούλα χτυπάει κόκκινο – αλλά δε σε απασχολεί. Για εσένα ο Δεκέμβρης είναι ένα ατελείωτο shopping που σου δίνει χαρά. Το πιο πιθανό είναι να περπατάς στον δρόμο τραγουδώντας Mariah Carrey, Wham ακόμα και τα κάλαντα, αφού εσύ είσαι η προσωποποίηση της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας και πολύ καλά κάνεις. Βάστα γερά!

Άνδρας με σκούφο

Ο γκρινιάρης των Χριστουγέννων

Αν έχεις δει το “How the Grinch Stole Christmas” πρέπει να αισθάνεσαι μια μικρή ταύτιση. Τα λαμπάκια σε εκνευρίζουν, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια σου προκαλούν πονοκέφαλο και για στολισμό ούτε λόγος. Οk. Γιατί να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό; Οι γιορτές μπορεί να είναι αγχωτικές, κουραστικές και επιπλέον υπάρχει κι αυτή η ατμόσφαιρα που σου λέει ότι «πρέπει» να περάσεις καλά. Κι όμως οι δικές σου όμορφες στιγμές μπορεί να μη συνδυάζονται με τις μέρες των Χριστουγέννων. Μπορεί πολύ απλά να θέλεις να κλειστείς σπίτι και να ξαναβγείς «του χρόνου». Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλοί σαν εσένα. Και παρ΄ότι τα παιδάκια που λένε τα κάλαντα δε σου φταίνε σε τίποτα, μπορείς απλά να ζήσεις αυτές τις μέρες χωρίς «καλήν εσπέραν άρχοντες». Α, και να αφήσεις τους άλλους να ζήσουν τη δική τους χαρά.

Όποια κι αν είναι η δική σου άποψη για τα Χριστούγεννα, μπορείς να περάσεις αυτές τις ημέρες χωρίς να προσπαθείς να ταυτιστείς με το πλήθος. Ζήσε κάθε μέρα όσο καλύτερα γίνεται, απόλαυσε ζεστά χριστουγεννιάτικα ροφήματα από τα Coffee Island και be merry με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.