Η γιορτή που… αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι λατρεύουμε, έφτασε κι επειδή φέτος θα μας λείψει πολύ, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις μουσικές, τα φαγητά, τους χορούς, τα μασκαρέματα και ό,τι άλλο έχουμε συνδυάσει με αυτή την γιορτή. Μιλάμε φυσικά για το Καρναβάλι! Οι Απόκριες ουσιαστικά, είναι η προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή και στη συνέχεια τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι 3 εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή ονομάζονται Τριώδιο. Και ας μάθουμε περισσότερα…

A woman and a child enjoying carnival.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ

Η ετυμολογία της ελληνικής λέξης «Απόκριες» σημαίνει αποχή από το κρέας. Ονομάστηκε έτσι, επειδή την περίοδο αυτή, συνηθίζεται οι Χριστιανοί να μην τρώνε κρέας. Το καρναβάλι αντίστοιχα, είναι η λατινική λέξη με την ίδια ακριβώς σημασία, Carne= Κρέας και Vale= περνάει. Η περίοδος αυτή λοιπόν, χωρίζεται στις 3 εβδομάδες του Τριωδίου. Η πρώτη εβδομάδα, η οποία ονομάζεται Προφωνή, είναι ουσιαστικά η προετοιμασία και ανακοίνωση πως ξεκινούν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα, Κρεατινή, ονομάστηκε έτσι επειδή τρώμε κρέας, δεν νηστεύουμε καθόλου κατά τη διάρκειά της και γιορτάζουμε με γλέντια και φαγοπότια. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή, γιατί συνηθίζεται να τρώμε μόνο γαλακτοκομικά και καθόλου κρέας, για να προετοιμαστούμε σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ουσιαστικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως οι Απόκριες είναι μια γιορτή που περνάει από το… στομάχι και γι’ αυτό την έχουμε ερωτευτεί!

A man dressed up for carnival.

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Τα ατελείωτα γλέντια, οι χοροί και το ξεφάντωμα είναι έθιμα της Ρωμαϊκής εποχής αφιερωμένα στην έκπτωση του θεού Κρόνου: τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» όπως λέγονται. Είναι επίσης από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, έκαναν σατιρικά δρώμενα και διασκέδαζαν πίνοντας κρασί προς τιμήν του θεού Διόνυσου. Στη βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται και οι ένδοξοι «Κουδουνοφόροι», ένα έθιμο μασκαρέματος, που σχετίζεται με τη γονιμότητα της γης αλλά και με τον έρωτα. Στην Γερμανία από την άλλη, το Καρναβάλι είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής παράδοσης, αλλά σχετίζεται με την κριτική απέναντι στην πολιτική. 

People enjoying carnival

ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ

Γενικότερος σκοπός του Καρναβαλιού είναι να αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα και να υποδεχτούμε την άνοιξη! Οι Απόκριες στην εποχή μας συνεχίζουν να ζουν ένδοξες στιγμές, με τις πιο φημισμένες να διοργανώνονται στην Πάτρα, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο, αλλά και το απόλυτα Διονυσιακό καρναβάλι του Τυρνάβου, το γνωστό Μπουρανί.

Coffee Island Confetti Beverage served by a barista

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ

Εμείς στην Coffee Island, σαν γνήσιοι Πατρινοί, νοσταλγούμε φέτος όσο κι εσύ, τις ένδοξες στιγμές της παρέλασης και του μασκαρέματος. Γι’ αυτό λοιπόν, «ντυνόμαστε» πολύχρωμα και γεμίζουμε γεύσεις, με πρωταγωνιστή της «παρέλασης» ροφημάτων… το φουντούκι!

Τα καταστήματα μας στολίζονται με Καρναβαλικά, μασκαρεμένα ποτήρια και 3 special made ροφήματα.

Coffee Island Confetti Blend

CONFETTI BEVERAGES

Τα λαχταριστά ροφήματα «πασπαλίζονται» με σαντιγί, φρέσκο τριμμένο φουντούκι και χρωματιστή τρούφα. Για περισσότερη καρναβαλική διάθεση και στο σπίτι, υπάρχει διαθέσιμο το Confetti Blend, για να το αγοράσεις από το καφεκοπτείο μας. Αυτός ο 100% specialty Arabica με ρίζες από Ethiopia και Brazil, θα σε ταξιδέψει με τις μοναδικές του νότες σοκολάτας, αμυγδάλου, λουλουδιών αλλά και εσπεριδοειδών. Νομίζεις ότι τελείωσε το γιορτινό μας mood;

Coffee Island's Traditional Flour Pie and Krouasan

ΌΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!

Επειδή τα ροφήματα θέλουν και τη γλυκιά λιχουδιά τους ή το αλμυρό σνακ, ετοιμάσαμε αποκλειστικά για σένα το Espresso Breakfast Carnival Edition, με παραδοσιακή Ηπειρωτική αλευρόπιτα ή αφράτο Γαλλικό κρουασάν βουτύρου, για να συνοδεύσεις το Confetti based ρόφημά σου.

A blowing confetti during carnival period.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε κι εμείς, να μη ντυθούμε γιορτινά με έναν Super Διαγωνισμό μαζί με το πιο Carnival Edition Microsite! Το Confettypes Quiz έρχεται για να σε κάνει νικητή, αλλά και για να απολαύσεις το Confetti ρόφημα που σου ταιριάζει βάσει της προσωπικότητάς σου. Εσύ βρες τα πάντα εδώ και για 5 ημέρες, από 11/3 – 15/3, ετοιμάσου να νιώσεις τυχερός και αποκριάτικος!

Coffee Island Confetti Campaign

LAST BUT NOT LEAST…

Γιορτάζουμε και στο Spotify, με ξέφρενες καρναβαλικές λίστες που ετοιμάσαμε για σένα, ώστε να είμαστε δίπλα σου στους ΜΠΑΜ-MΠΟ-ΛΕΪΟ χορούς στο σαλόνι και την κουζίνα σου! Κι επειδή οι αποκριάτικες μάσκες δεν μπορούν να λείπουν από αυτούς τους χορούς, ενισχύσαμε το φετινό Home Carnival και ετοιμάσαμε για σένα ένα καλούπι μάσκας, για να φτιάξεις τη δική σου, DIY μοναδική δημιουργία! Τι πρέπει να κάνεις για να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλα αυτά; Απλώς ένα click εδώ και άστο πάνω μας. Ελπίζουμε να σε ταξιδέψουμε και φέτος στο αγαπημένο σου Καρναβάλι. Εμείς πάντως, ήδη βρισκόμαστε νοητά στο δικό μας αγαπημένο, φυσικά το Πατρινό!