Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και εμείς, όπως και πέρυσι, θέλουμε να τιμήσουμε με τον τρόπο μας όλες τις γυναίκες και να δείξουμε την εκτίμησή μας στον καθημερινό τους αγώνα αλλά και την ανάγκη να παραμείνουν ενεργές, δυνατές και ενωμένες!

Barista hands touching

Οι γυναίκες πλέον διεκδικούν, κατακτούν, μιλούν περισσότερο από ποτέ. Και το κυριότερο είναι, ότι τώρα ο κόσμος έχει ανοιχτά τα μάτια του και τα αυτιά του και είναι έτοιμος να ακούσει.

Η προηγούμενη, αλλά και η φετινή χρονιά, είναι αφιερωμένες στη διεκδίκηση των γυναικών και αυτό φάνηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Το θάρρος μίας γυναίκας φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα και να ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες. Από τον εργασιακό χώρο μέχρι τις ερωτικές σχέσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα, ο δρόμος της κατάκτησης της θέσης που αξίζει σε κάθε γυναίκα, έχει χτιστεί μέσα από «στάσεις» και επιτεύγματα γυναικών, που χαράξανε αυτή την ιστορική πορεία.

Women with different skin colors

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φωνάζει δυνατά το σύνθημά της #ChooseToChallenge και σηκώνει το χέρι της ψηλά για να δείξει ότι συμμετέχει! Προκαλεί όλες τις γυναίκες να διεκδικήσουν, να εξελιχθούν και μην εφησυχάζονται. Η φετινή γυναίκα σηκώνει το χέρι της ψηλά για να πει τη δική της ιστορία αλλά και να δώσει βήμα σε κάθε γυναίκα να πει κι εκείνη τη δική της.

International Womens Day

Ας θυμηθούμε λοιπόν σημαντικές γυναίκες, που ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός στην κοινωνία που έχουμε σήμερα και καλό είναι να μην ξεχνάμε τα ονόματά τους.

Η Elizabeth Cady Stanton ήταν η leader του κινήματος γυναικείων δικαιωμάτων στο τέλος του 19ου αιώνα.

H Simon de Beauvoir ήταν μια προσωπικότητα που η υπογραφή της στο φεμινιστικό κίνημα έφερε κοσμοϊστορικές αλλαγές. Δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό της φιλόσοφο, αλλά η επιρροή που ασκούσε μέσα από το έργο της ήταν μοναδική για την ενδυνάμωση του κινήματος.

H Coretta Scott King άφησε επίσης ιστορία, μέσα από τον πολιτικό της αγώνα, για την ισότητα των Αφροαμερικάνων και τη μάχη της για τα κοινωνικά δικαιώματα τo 1960.

Δεν μπορούμε φυσικά σε αυτή την αναδρομή, να παραλείψουμε την Maya Angelou και την ηχηρή της θέση σαν ακτιβίστρια, με το έργο της να αποτελεί μια γροθιά στον ρατσισμό.

Frida Khalo figure

Και αν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε μία από τις πιο iconic γυναικείες παρουσίες που άφησαν ιστορία, αυτή θα ήταν σίγουρα η Frida Kahlo. Η προσωπική της ζωή και η δύναμή της, η έκφρασή της στην τέχνη και την ιστορία, ήταν κάποιοι από τους λόγους που δέχθηκε τεράστια αναγνώριση από το Μεξικάνικο έθνος, το φεμινιστικό αλλά και το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα το 1970.

Business Women in power

Kαι επιστέφοντας στον 21ο αιώνα και στη γυναίκα του σήμερα, θαυμάζουμε φυσικά την Kamala Harris, η οποία στις εκλογές της Αμερικής εκλέχθηκε ως η Πρώτη Γυναίκα Vice President της Αμερικής, κάτι το οποίο αποτελεί τεράστια κινητήρια δύναμη για τις μελλοντικές «πρωτιές» που οφείλουμε να κατακτήσουμε!

Baristas holding Coffee Island cups

Εμείς, με τη σειρά μας, τιμούμε τις γυναίκες της Coffee Island με ένα “Proud to be a Woman video, που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εκείνες, με πρωταγωνίστριες τις ίδιες!

Θα κλείσουμε αυτό το blog μας με την ευχή να είναι κάθε ημέρα, μία Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και όλοι μαζί ενωμένοι να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε τους εαυτούς μας και φυσικά τον κόσμο που ζούμε!