Κάθε καφές είναι μια ιστορία, αλλά κάποιες από αυτές ξεχωρίζουν χάρη στον πρωταγωνιστή τους.

Ο 31ος Microfarm Project παίρνει το όνομά του από τον Haile Gebrselassie, τον ιδιοκτήτη, και ταυτόχρονα καλλιεργητή της φάρμας, απ’ όπου προέρχεται αυτός ο limited edition καφές που ήρθε για να μας εμπνεύσει με τις αξίες που πρεσβεύει.

Ο Haile είναι πρωταθλητής δρομέας, δυο φορές Ολυμπιονίκης και τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής με δεκάδες νίκες και παγκόσμια ρεκόρ για αποστάσεις μεγαλύτερες των 1500 μέτρων έως και μαραθωνίους, ενώ παραμένει κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 20.000 μέτρα. Ο διάσημος δρομέας έχει γεννηθεί στο Arsi Province, της Αιθιοπίας το 1973, ήταν ένα από τα δέκα παιδιά της οικογένειάς του και έπρεπε να διανύει κάθε πρωί 10 χλμ για να πάει στο σχολείο του. Παρότι είχε άσθμα έτρεχε τόσο γρήγορα που σύντομα μπήκε στην Εθνική Ομάδα της Αιθιοπίας.

Τα υπόλοιπα είναι μια ιστορία που γράφτηκε στους δρόμους όλου του κόσμου, εκεί όπου αγωνίστηκε ο Haile Gebrselassie, με τη σημαία της χώρας του αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι αδύνατο – μάλιστα ο Τύπος κάποτε τον χαρακτήρισε ως «άνθρωπο από άλλο πλανήτη». Κι όταν ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από τον πρωταθλητισμό, το 2015, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αιθιοπία και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια καφέ, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση – αφού και οι γονείς του ήταν αγρότες. Αυτή η επιστροφή είχε ως στόχο να προσφέρει όση βοήθεια μπορεί στην γενέτειρά του, μια χώρα όπου η φτώχεια και οι αντιξοότητες είναι καθημερινότητα και να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες εργασίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. «Επέλεξα να μείνω και να επενδύσω στην Αιθιοπία, παρά τον δελεαστικό γύρο στις πανέμορφες χώρες όλου του κόσμου και είμαι χαρούμενος με αυτή την επιλογή.

Όλοι εμείς στην Coffee Island, εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αφοσίωσή μας μένοντας πιστοί στις αξίες μας. Αξίες που μας δημιούργησαν και αποτελούν πρωταρχικό μας μέλημα σε κάθε μας ενέργεια που αφορά τον Άνθρωπο, την Κοινωνία και το Περιβάλλον. Βοηθούμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες, φροντίζουμε να μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας και δεσμευόμαστε για ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Συνεχίζουμε, με αφοσίωση, να εργαζόμαστε για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο και είμαστε περήφανοι που μέσα από τον νέο μας Microfarm Project μπορούμε να αφηγηθούμε την ιστορία του Haile Gebrselassie και ταυτόχρονα να προσφέρουμε έναν καφέ με ξεχωριστά χαρακτηριστικά που δημιουργεί μια ακόμα εμπειρία γεύσης.

Ο καφές αυτός προέρχεται από την περιοχή Masha και τη φάρμα Haile Coffee Farm. Εκεί, ο Haile μετέτρεψε μια έκταση 1500 εκταρίων που του δώρισε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σε μια μοναδική καλλιέργεια καφέ βασισμένη στις αρχές της υπευθυνότητας και της βιωσιμότητας για τον πλανήτη. Μάλιστα τα 250 εκτάρια δασικής έκτασης παραμένουν ανέγγιχτα και έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως βιόσφαιρα. Στην φάρμα εργάζονται 600 αγρότες της περιοχής και από τα έσοδά της έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση δύο σχολείων.

Πλέον όλο το ενδιαφέρον του Haile έχει στραφεί στην παραγωγή, διαχείριση και εξαγωγή του specialty Arabica που παράγεται σε μικρές ποσότητες γι’ αυτό και είναι μοναδικός! Όλο το σύστημα του αγροκτήματος λειτουργεί προς το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής και με πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας. «Χρειάζεσαι τρία πράγματα για να κερδίσεις. Πειθαρχία, σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Κανείς δεν τα καταφέρνει χωρίς αυτά.», λέει ο Haile κι αυτό ισχύει τόσο για την αθλητική του καριέρα όσο και για την επιχειρηματική του δράση στον χώρο του καφέ.

Το πλούσιο έδαφος, το μικροκλίμα της περιοχής και συχνές βροχοπτώσεις δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των πολύτιμων κόκκων που είναι γεμάτοι νότες από ροδάκινο, ροζ γκρέιπφρουτ και κακάο. Μια γευστική εμπειρία η οποία μόλις έφτασε στα Coffee Island και θα την απολαύσεις ακόμα περισσότερο καθώς με κάθε γουλιά σε φέρνει πιο κοντά σε υψηλές αξίες που αφορούν τον αθλητισμό, τη δύναμη της θέλησης, την ίδια τη ζωή.

Εξάλλου, η ιδέα του Ολυμπισμού, συνδυάζει τις αρετές του σώματος και της ψυχής και εμπνέει όλο τον κόσμο μέσα από τις αξίες της αριστείας, της φιλίας και της ειρήνης. Ο 31ος Microfram Project αποδεικνύει πως όταν ο αθλητισμός υπηρετεί τον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αρμονικής κοινωνίας όπου όλοι έχουμε ίσες ευκαιρίες. Ο Haile Gebrselassie, είναι Πρόεδρος της Αθλητικής Ομοσπονδίας της Αιθιοπίας και εργάζεται εθελοντικά ως μέντορας και πρεσβευτής σε προγράμματα που υποστηρίζουν 14 αθλητές. Ο ίδιος πρωταγωνίστησε στη βιογραφική ταινία Εndurance (1999) και παραμένει πηγή έμπνευσης με την ιστορία του. Αυτή την ιστορία αφηγούμαστε με τον τρόπο που ξέρουμε καλύτερα, μέσα από ένα φλιτζάνι καφέ, με γεύση που δε θα ξαναϋπάρξει.