Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα από τα πιο επίκαιρα και επικίνδυνα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής μας. Τα περιστατικά στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία και οι επιπτώσεις βαραίνουν τόσο τους μαθητές και τους γονείς όσο και την κοινωνία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», φέτος στη χώρα μας, ένα στα τρία (32,4%) παιδιά δηλώνει πως δέχεται σχολικό εκφοβισμό και ένα στα έξι (18%) αισθάνεται πως στο σχολείο δεν υπάρχει η απαραίτητη καθοδήγηση για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως δύο στα πέντε (40%) παιδιά ζητούν βοήθεια, με την πρώτη τους επιλογή να είναι οι γονείς τους (18%) και η δεύτερη κάποιος εκπαιδευτικός (6%).

Οι επιπτώσεις του φαινομένου αφορούν το ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι των παιδιών ή των εφήβων. Παρουσιάζουν έντονη παραίτηση, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή, βρίσκουν δικαιολογίες προκειμένου να μην παρευρεθούν στο σχολείο και συχνά μειώνεται η σχολική τους επίδοση. Άγχος, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη αυτοπεποίθηση και διατροφικές διαταραχές έρχονται να προστεθούν στα καθημερινά τους συναισθήματα.

Η Coffee Island, με αφοσίωση σε κάθε κοινωνικό φαινόμενο και θέλοντας να συμβάλλει στον αγώνα καταπολέμησης του bullying για το σχολικό έτος 2023-2024, υποστηρίζει την καμπάνια «Μίλα Τώρα», που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2014 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με την συμβολή και την παρουσία της εταιρίας, πραγματοποιήθηκε η προβολή της πρώτης ταινίας μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης», δίνοντας φωνή στα παιδιά που έχουν υποστεί bullying. Την ταινία παρακολούθησαν 500 μαθητές, καθηγητές και εκπρόσωποι Τύπου που βρέθηκαν στον κινηματογράφο «ΔΑΝΑΟΣ». Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά περιστατικά ενδοσχολικής βίας που έχουν καταγραφεί από την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού. Μετά την προβολή της ταινίας, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με ψυχολόγους του Οργανισμού σε μια ανοιχτή συζήτηση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Στόχος της καμπάνιας είναι η αναγνώριση των συναισθημάτων που βιώνει ένα θύμα εκφοβισμού, η ανάδειξη των σωματικών και ψυχικών συνεπειών του φαινομένου και η εξάλειψή του με τις κατάλληλες δράσεις.

Κύριο μέλημα αυτής της ενέργειας αποτελεί η στήριξη σε όσους επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από το φαινόμενο του bullying. Η ανάδειξη του φαινομένου και των συνεπειών του, αποσκοπεί στην πρόληψη και την εξάλειψη του, ενώ ταυτόχρονα, στην ενίσχυση της διαφορετικότητας και της ισότητας.

Έλα να συμβάλεις και εσύ στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές.