Ο Sumatra Gayo αποτελεί τον 16ο limited edition καφέ του MICROFARM PROJECT®, ο οποίος βρίσκεται για δύο μήνες στα καφεκοπτεία μας και έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SUMATRA GAYO

coffee trees

Το ταξίδι μας στην εξωτική Ινδονησία επιφύλασσε πολλές και όμορφες εκπλήξεις. Στο όρος Gayo της επαρχίας Aceh συναντήσαμε τον Salzi Pungkih και δημιουργήσαμε μία ακόμη Direct Trade συνεργασία. Ο Salzi έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή του στον καφέ, ενώ αποτελεί τη δεύτερη γενιά που ασχολείται με την καλλιέργεια καφέ (οι γονείς του ήταν  καλλιεργητές). Το 1 στρέμμα φάρμας καφέ που κληρονόμησε από τους γονείς του και η οποία θα περάσει στην επόμενη γενιά, είναι η μόνη πηγή του εισοδήματός του σήμερα. Στο ταξίδι μας αντιληφθήκαμε πως δεν περνά μόνο η γη από γενιά σε γενιά, αλλά και οι αξίες, η γνώση, η παράδοση και το μεράκι για τον καφέ. Το Gayo, στη Σουμάτρα (Sumatra) της Ινδονησίας είναι η περιοχή που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φυτείες καφέ Arabica στη νοτιοανατολική Ασία. Οι παραγωγοί του καφέ έχουν ως κοινό στόχο την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση της ποιότητας του καφέ που αναπτύσσεται στα υψίπεδα του Gayo, καθώς επίσης και να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν το οικοσύστημα ως ένα μέρος όπου θα αναπτύσσονται υψηλότατης ποιότητας καρποί καφέ. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Salzi: “Παλιά ήταν φυσιολογικό να είσαι καλλιεργητής καφέ στην κοινωνία της Ινδονησίας, τώρα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανος”.

Ο ΚΑΦΕΣ SUMATRA GAYO

Ο Sumatra Gayo αποτελεί έναν 100% Specialty Arabica καφέ, artisan roasted με ανεπανάληπτα αρώματα και μοναδικό γευστικό προφίλ – Tobacco, Λεμόνι, Καραμέλα.

sumatra gayo information

Μιλάμε για έναν καφέ περιορισμένης ποσότητας (limited edition) και τόσο σπάνιο που… ελάχιστοι θα προλάβουν να απολαύσουν. Τα πολύπλοκα αρώματά του χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο καφέ.

ΗΞΕΡΕΣ ΠΩΣ TO 1980 Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΠΩΛΕΙΤΟ 0.12€ ΤΟ ΚΙΛΟ;

Καρποί καφέ πάνω στο δέντρο

Οι συζητήσεις με τον Salzi για τον καφέ ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Όπως μας ανέφερε από το 1980 έως και το 2010 δεν είχαν πολλές επιλογές να πουλήσουν τον καφέ τους. ”Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κανένας τοπικός εξαγωγέας. Όταν καταφέρναμε να πουλήσουμε τα κεράσια του καφέ οι τιμές ήταν ασταθείς και ιδιαίτερα χαμηλές (0.12€/κιλό), ενώ εξαρτιόμασταν από συγκεκριμένους εμπόρους που έτειναν να γίνουν μονοπώλιο”. Όπως μας εκμυστηρεύεται ο Slazi, στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί εξαγωγείς στο Gayo. Πλέον οι παραγωγοί καφέ μπορούν να επιλέξουν που θα πουλήσουν τον καφέ και οι τιμές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές – βρίσκονται στο δεκαπλάσιο σε σχέση με το 2010. Ο Salzi επέλεξε το 2015 να γίνει μέλος του τοπικού συνεταιρισμού με στόχο να αποκτήσει μια ορισμένη και συνεχή συνεργασία. Δεν είχε φανταστεί ποτέ στη ζωή του τι θα επακολουθούσε, όπως μας είπε χαρακτηριστικά. “Υπήρχαν πράγματα που δεν είχα γνωρίσει ποτέ πριν όσον αφορά τον καφέ, τις πιστοποιήσεις του και την ποιότητά του.”. “Η φάρμα μου άρχισε να αναγνωρίζεται και να ανιχνεύει την ιστορία της καλλιέργειάς του καφέ. Το προσωπικό έχει τοποθετήσει πινακίδα για να δηλώσει ότι είναι τώρα βιολογικά πιστοποιημένη η φάρμα. Μετά την ολοκλήρωση της βιολογικής πιστοποίησης, ο συνεταιρισμός κατέγραψε επίσης τη φάρμα μου για να πιστοποιηθεί από το Fairtrade και πλέον είναι. Με όλες αυτές τις πιστοποιήσεις πλέον παράγουμε πιο ποιοτικό καφέ και επομένως πληρώνεται ο καφές σε υψηλότερη τιμή από πριν. Παράλληλα, διατηρώ την προστασία του περιβάλλοντος και εφαρμόζω την αρχή της βιώσιμης καλλιέργειας.”. Συχνά επανέλαβε ο Salzi πως παλαιότερο δεν γνώριζε καν τον όρο “cupping”. Από το 2015 εκπαιδεύτηκε και κατανοεί την γεύση, τα αρώματα, την επίγευση, την ποιότητα, τους όρους της ζύμωσης, του γήινου, της οξύτητας και πολλών όρων που σχετίζονται με την ποιότητα των κόκκων καφέ. Tελικά όλα αυτά συντελούν στην τιμολόγηση ενός καφέ. Μας τόνισε πολλές φορές ο Salzi πως είναι χαρούμενος με την είσοδό του στο συνεταιρισμό και την εξέλιξή του, κυρίως διότι με 1 στρέμμα, μπορεί να στηρίξει την οικογένεια του και να στείλει δύο παιδιά στο σχολείο.

 

Εάν θέλετε να μάθετε για το Microfarm Project®, πατήστε εδώ.

Εάν θέλετε να μάθετε για το Direct Trade, πατήστε εδώ.