ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Q- GRADER vs. MASTER OF WINE

Coffee Lovers μυρίζουν καφέ

Ο Q-Grader είναι ο πιστοποιημένος γευσιγνώστης για τον καφέ από το Coffee Quality Institute (CQI). Οι Q-Graders αποτελούν μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας. Πρόκειται για τον ανώτατο τίτλο στο χώρο της γευσιγνωσίας του καφέ. Οι Q-Graders απαριθμούνται στους 6.481 σε 87 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί 10 «ειδικοί του καφέ», εκ των οποίων οι 3 εργάζονται στην Coffee Island. Ένας Q-Grader έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί, να βαθμολογεί και κατ’ επέκταση να δίνει τιμές αγοράς στον πράσινο καφέ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι Q-Graders να συντονίζονται (καλιμπραρίζονται) γευστικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο τίτλος του Q-Grader ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια.

Άνδρας κρατάει ποτήρι κρασιού

Ο Master of Wine είναι ο πιστοποιημένος γευσιγνώστης και γνώστης οίνου από το Institute of Masters of Wine. Πρόκειται για τον ανώτατο τίτλο στο χώρο της γευσιγνωσίας. Σε 30 χώρες υπάρχουν συνολικά 380 Masters of Wine και 3 είναι Έλληνες. Σε αντίθεση με τον τίτλο του Q-Grader, ο τίτλος του Master of Wine αποδίδεται μία φορά – δεν χρειάζεται επανεξέταση – και όσοι λάβουν τον τίτλο, έχουν το δικαίωμα να τον χρησιμοποιούν στο όνομά τους. Παράλληλα, το όνομά τους καταχωρείται στην λίστα των MW. Οι Masters of Wine μετά την επιτυχία τους στις εξετάσεις, για να πάρουν τον τίτλο τους πρέπει να υπογράψουν τον κώδικα δεοντολογίας του ιδρύματος, ο οποίος προστάζει να δρουν με ειλικρίνεια και εντιμότητα και να μοιράζονται τη γνώση τους με κάθε ευκαιρία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Q vs. MW

Banner Καφέ και κρασιού

Συμπερασματικά, οι πιστοποιημένοι γευσιγνώστες του καφέ συγκριτικά με τους πιστοποιημένους γευσιγνώστες του κρασιού δεν έχουν πολλά κοινά. Σίγουρα, όμως, έχουν την ίδια αγάπη για το αντικείμενό τους (καφές vs κρασί) και υπομονή για την επίτευξη του στόχου τους. Παράλληλα, και οι Q-Graders αλλά και οι Masters of Wine πρέπει να ταιριάξουν τον καφέ και το κρασί αντίστοιχα, με γεύσεις όπως το σνακ και το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα και το βραδινό.
Το σίγουρο είναι πως από σήμερα, ανακινώντας κυκλικά το ποτήρι με το κρασί, μπορείτε να ταξιδέψετε ξανά και ξανά ανάμεσα στα αρώματα, τις γεύσεις, τους αμπελώνες του κόσμου. Αντίστοιχα, μόλις σερβιριστεί ο καφές σας, πλησιάστε την κούπα και ταξιδέψτε με τα αρώματα και τις γεύσεις, στις φάρμες καφέ ανά τον κόσμο.

Νίκος Κουμανιώτης – Coffee Roaster

Κική Δευτεραίου – R&D