Προσπαθείς να εξισορροπήσεις τη δυναμική σου παρουσία στην οικογένεια, με τις προσωπικές σου φιλοδοξίες στη δουλειά; Daddy cool! Είτε είσαι πίσω από την μπάρα, είτε πίσω από το γραφείο του τμήματος HR, όταν είσαι πατέρας ο ρόλος σου είναι πάντα απαιτητικός. Άλλωστε, πατέρας δεν σημαίνει προστάτης της οικογένειας ή αυτός που της εξασφαλίζει οικονομική άνεση. Αντιθέτως, ο σύγχρονος μπαμπάς αποτελεί μια δυναμική φιγούρα που εμπνέει εμπιστοσύνη και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Οι σχέσεις τους, το «ξεδίπλωμα» της προσωπικότητάς τους, καθώς και η συναισθηματική τους σταθερότητα, τα πάντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αφοσίωση και τη δέσμευση του πατέρα στην οικογένειά του.

Η τρυφερότητα φέρνει σταθερότητα

happy father's day dad

Κάθε κόρη αναζητά στον μπαμπά της την αγάπη και την τρυφερότητα. Είναι το πρότυπό της για τον μελλοντικό της σύντροφο, αυτός που της μαθαίνει τι πάει να πει υγιής σχέση ή… όχι. Γι’ αυτό, ένας αφοσιωμένος και ενεργός μπαμπάς μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να γίνει καταλυτικός παράγοντας για την ευτυχία (ή μη) της κόρης του. Επομένως, η αγάπη, η τρυφερότητα, η ενέργεια, η φροντίδα που προσφέρει ο πατέρας στην κόρη του, μέχρι έναν βαθμό καθορίζει το μέλλον της και την ψυχολογική της σταθερότητα.

Fact: Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2014 στις Ψυχολογικές Επιστήμες, όσοι μπαμπάδες κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι, μεγαλώνουν κόρες με περισσότερες φιλοδοξίες.

Το αίσθημα της αποδοχής

Από την άλλη, ο πατέρας λειτουργεί ως πρότυπο και για τον γιο του. Ένα νεαρό αγόρι, ακόμα και από την τρυφερή παιδική ηλικία, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του πατέρα και ασυναίσθητα τείνει να αντιγράφει τις αρετές και τα αρνητικά του. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται την επιβεβαίωση από αυτόν και ο πατέρας πρέπει να είναι οπλισμένος με υπομονή για να ανταπεξέλθει σε κάθε «τρέλα» του γιου ο οποίος αναζητά την αποδοχή του. Πρέπει να μπορεί να πει εύκολα «μπράβο» και να ενθαρρύνει τις έμφυτες τάσεις του παιδιού του. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι οι πατεράδες που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους και παίζουν μαζί τους, τα βοηθούν να αναπτυχθούν πιο ομαλά και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Fact: Άντρες που έγιναν μπαμπάδες, ξεκίνησαν να πηγαίνουν καλύτερα στη δουλειά τους και αύξησαν το εισόδημά τους τη χρονιά που γεννήθηκε το παιδί τους. Μήπως τελικά η λύση για μια πετυχημένη καριέρα είναι η οικογένεια;

 

Ένας εργαζόμενος πατέρας

 

 

Φυσικά δεν περιμέναμε τη Γιορτή του Πατέρα για να ακούσουμε ιστορίες από εργαζόμενους μπαμπάδες στην Coffee Island, αφού κάθε στιγμή, όπου σταθούν και βρεθούν, μιλάνε για τα παιδιά τους. Τι μάθαμε; Πώς τους βλέπουν τα παιδιά τους, πώς αποφάσισαν οι ίδιοι να μπουν στη βιομηχανία του καφέ και αν τα παιδιά τους καταλαβαίνουν ποια είναι η δουλειά τους.

Έτσι, ακούσαμε όμορφες ιστορίες όπως «Η κόρη μου, μου λέει όταν μπαίνω σπίτι: Μπαμπά μυρίζεις ολόκληρος καφέ». Και αυτό για εμάς είναι μεγάλη χαρά. Γιατί; Επειδή στόχος μας είναι η εργασία ενός πατέρα να μη στέκεται εμπόδιο στη δημιουργία οικογένειας και επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά του. Έτσι, καταρρίπτεται έμπρακτα η κυρίαρχη άποψη πως ένας πατέρας που κάνει καριέρα, αγνοεί τα καθήκοντά του ως μέλος της οικογένειας. Όπως αντίστοιχα, δεν θα θέλαμε και μια γυναίκα να βάζει την οικογένειά της σε δεύτερη μοίρα λόγω δουλειάς.

Στην Coffee Island, δεν είναι λίγοι αυτοί που εμπνεύστηκαν από τους δικούς τους μπαμπάδες. Από τα παλιά καφεκοπτεία που είχαν οι γονείς τους, έκαναν το βήμα και εντάχθηκαν στην οικογένειά μας και συνεχίζουν την οικογενειακή τους παράδοση. «Ο μπαμπάς μου είχε κι αυτός καφεκοπτείο. Μεγάλωσα με αυτό το άρωμα. Δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ με τον καφέ». Τόσο δυνατή επίδραση έχει ένας πατέρας στον γιο του.

Ή και ένας παππούς στον εγγονό του: «Ο παππούς μου υπήρξε παλιός καφεκόπτης για 17 ολόκληρα χρόνια. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι από εκείνον; Τα πάντα του μύριζαν καφέ! Το αυτοκίνητο του, τα ρούχα του, το σπίτι του, τα πάντα. Έτσι λοιπόν και εμείς. Είμαστε οι άνθρωποι που μυρίζουμε καφέ. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, όμως οι γύρω μας το μυρίζουν.»

father's day

Ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου

Αυτός είναι ο στόχος για κάθε πατέρα. Για αυτόν που είναι πάντα δίπλα στα παιδιά του, σέβεται και συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα της οικογένειάς του. Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο δώρο για αυτόν; Η επιτυχία και η ευτυχία των παιδιών του!

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες!