Ο Coffee Campus Specialist της Coffee Island ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας!

Stathis Koremtas

Τα πρωταθλήματα καφέ αποτελούν έναν στίβο όπου ταλαντούχοι και φιλόδοξοι barista επιδεικνύουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις τεχνικές τους με σκοπό να στεφθούν νικητές για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και φέρει το βάρος των διακρίσεων που έχουμε αποσπάσει στο παρελθόν ως χώρα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι έχουμε βραβευτεί 3 φόρες σαν Best Nation, που είναι και οι περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο δικός μας Στάθης Κορέμτας, Coffee Campus Specialist της Coffee Island, ξεχώρισε ανάμεσα σε 11 διαγωνιζόμενους στην κατηγορία Brewers Cup, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καφέ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον SCA Greece.

«Οι διαγωνισμοί διαμορφώνουν καταναλωτικές τάσεις, παρουσιάζουν καινούργιες ιδέες και διαδίδουν στο ευρύτερο κοινό τη φιλοσοφία του καφέ ανώτερης ποιότητας. Κι αυτό συμβαίνει μέσα από 7 διαφορετικές κατηγορίες πρωταθλημάτων: Barista, Brewer’s Cup, Latte Art, Cup Tasters, Roasting, Coffee & Good Spirits, Ibrik. O διαγωνισμός που συμμετείχα είναι ο Brewer’s Cup και αφορά τον καφέ φίλτρου που κατά τη γνώμη μου αποτελεί τη gourmet εκδοχή του καφέ.» αναφέρει ο Στάθης. Αποτελείται από δύο μέρη, το open service και το compulsory.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΡΕΜΤΑΣ

Το Compulsory δείχνει τις δεξιότητες του barista στο να διαχειριστεί έναν οποιοδήποτε καφέ. Δίνεται σε όλους τους συμμετέχοντες ο ίδιος καφές, το ίδιο νερό και ο ίδιος μύλος και έχουν στη διάθεση τους 38 λεπτά για να παρασκευάσουν την καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Η σειρά των διαγωνιζόμενων είναι μυστική ακόμα και στους κριτές, οπότε πρόκειται για μια εντελώς αδιάβλητη διαδικασία.

Tο open service είναι η παρουσίαση που ετοιμάζει ο διαγωνιζόμενος και είναι θεατή στο κοινό. Η αξιολόγηση γίνεται τόσο στη γεύση του καφέ που προσφέρει, όσο και στο concept. «Έχοντας κερδίσει τρεις φορές τον διαγωνισμό στο παρελθόν και αποσπάσει δύο τρίτες θέσεις στα αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα, για να συμμετάσχω και φέτος έπρεπε να υπάρχει ένας λόγος, κάτι καινούργιο να μοιραστώ με την παγκόσμια κοινότητα του καφέ. Αυτό που ήθελα να παρουσιάσω είναι η οπτική της Coffee Island για τον specialty καφέ.»

Η παρουσίαση του Στάθη χωριζόταν σε τρία διαφορετικά μέρη που όλα μαζί όμως συνέθεταν τι είναι ο καφές ανώτερης ποιότητας για εμάς. Το πρώτο μέρος αφορούσε την φρεσκάδα του καφέ, για αυτό και επέλεξε να αλέσει τον καφέ επί σκηνής -κάτι που δεν συνηθίζεται σε αυτό τον διαγωνισμό αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον specialty καφέ.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΡΕΜΤΑΣ Λαμβάνει βραβείο

Το δεύτερο μέρος αφορούσε την επεξεργασία του καφέ. «Ήταν μια ντελικάτη Gesha από τη φάρμα Finca Deborah στον Παναμά και είχε επεξεργαστεί με την κλασσική «washed» μέθοδο. Αυτό από μόνο του είναι άξιο αναφοράς, επειδή σήμερα αποτελεί θέμα συζήτησης το κατά πόσο η επεξεργασία καλύπτει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του καφέ, όπως η ποικιλία και η χώρα προέλευσης. Μένοντας πιστοί όλα αυτά τα χρόνια στις βασικές επεξεργασίες αποτέλεσε έμπνευση και πρόκληση για εμένα, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα να διαγωνιστώ με ένα τέτοιο καφέ που είχε αρώματα και γεύσεις που δυστυχώς λίγο έως πολύ τις είχαμε ξεχάσει.»

Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορούσε την εμπειρία του καταναλωτή και πως μπορούμε να την αναβαθμίσουμε, κάτι που για εμάς στην Coffee Island αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. «Αυτό που έκανα αφορούσε το συνδυασμό των αισθήσεων και πιο συγκεκριμένα της γεύσης και της αφής. Έδωσα στους κριτές συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θέλω να δοκιμάσουν τον καφέ μου. Όταν θα ήταν σε χαμηλή θερμοκρασία και τον αξιολογούν, τους παρότρυνα παράλληλα να αγγίζουν ένα βελούδινο κομμάτι ύφασμα. Με αυτόν τον τρόπο ήθελα να συνδυάσουν την αίσθηση της αφής με τη ντελικάτη και κομψή αίσθηση της γεύσης του καφέ που τους είχα προσφέρει, αναβαθμίζοντας έτσι τη συνολική εμπειρία τους.»

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΡΕΜΤΑΣ βραβείο

Το Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της HORECA 2022, ανέδειξε τους Έλληνες Πρωταθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα WCC που φέτος φιλοξενούνται στην Αυστραλία. Και ο Στάθης είναι ανάμεσα σε εκείνους που ετοιμάζονται για Μελβούρνη!

Σε μια διαδικασία που σαφώς δεν είναι εύκολη, τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μοιάζουν με ένα rollercoaster. Από την απόλυτη χαρά γιατί πηγαίνουν όλα όπως τα θες, γίνεται κάτι και ξαφνικά γεμίζεις απαισιοδοξία, και αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Όμως ο Στάθης κατάφερε να πάρει τη νίκη και μας έκανε να νιώσουμε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι τόσο για το αποτέλεσμα –παρ’ ότι η νίκη δεν ήταν αυτοσκοπός-  αλλά και για το μήνυμα που παρουσίασε.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΡΕΜΤΑΣ

Όπως λέει ο ίδιος «Μπορεί να φαίνεται μόνο αυτός που διαγωνίζεται, σίγουρα όμως δεν είναι ένα μοναχικό άθλημα. Δεν θα είχα καταφέρει τίποτα χωρίς την στήριξη και τη βοήθεια της Coffee Island και του Coffee Campus που ήταν δίπλα μου σε όλη αυτή τη διαδρομή και ποιος ξέρει, μπορεί την επόμενη χρονιά να είσαι εσύ ο επόμενος πρωταθλητής. Θα ήθελα να ευχαριστώ όλους όσοι έστειλαν τη θετική τους ενέργεια και τα σχόλιά τους. Φύγαμε για Μελβούρνη!»