Φέτος ο κάθε κατεργάρης επιλέγει τον πάγκο του.

Για κάποιους ο Σεπτέμβρης είναι μια παράταση του καλοκαιριού. Ένας διχασμένος μήνας που πατάει με το ένα πόδι στον Αύγουστο των διακοπών και με το άλλο στον φθινοπωρινό Οκτώβριο χωρίς να  ξέρει ακριβώς προς τα πού να κατευθυνθεί. Φυσικά, ο  χρόνος ποτέ δεν θα πάρει αντίστροφή πορεία, που σημαίνει πως θέλεις δε θέλεις ο Σεπτέμβρης αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στο Φθινόπωρο, αλλά για κάποιες ακόμα ημέρες –μπορεί και εβδομάδες – σου δίνει την πολυτέλεια της επιλογής. Να πεις «καλό αποκαλόκαιρο» ή «καλό χειμώνα;»

Η επιστροφή στα θρανία είναι μάλλον εκείνη που δίνει την απάντηση σε αυτό το δίλημμα. Έχεις ακούσει ποτέ την πρώτη μέρα της σχολικής σεζόν να εύχεται κανείς «καλό αποκαλόκαιρο;» Το «καλή σχολική χρονιά» πάει κι έρχεται από γονείς που βιαστικά αφήνουν τα παιδιά τους έξω από τα  σχολικά  κτήρια (με μια μικρή χαιρεκακία για τα πιτσιρίκια που επιτέλους θα μαζευτούν – σοβαρευτούν – διαβάσουν –κοιμηθούν  νωρίς, σωτήρια καθημερινή ρουτίνα) και θα αφήσουν πίσω τους μπάνια και παγωτά, μηδενίζοντας τον μετρητή μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή καταμέτρηση. Μαζί τους οι φοιτητές, ξαναγυρνούν στα αμφιθέατρα, τις παρακολουθήσεις, τα εργαστήρια, την προετοιμασία για την εξεταστική, αλλά και στη φοιτητική ζωή που για κάποιους ξεκινά μόλις φέτος. Αν είσαι πρωτοετής φοιτητής, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ψάχνεις σπίτι, αναζητάς νέες παρέες και ξεκινάς ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο που – trust me – θυμάσαι για χρόνια μετά.

Παιδιά τρέχουν στο σχολείο

Το περίεργο είναι πως όσα χρόνια  κι αν  έχεις αφήσει πίσω σου το σχολείο, η αρχή των σχολείων μοιάζει  να σε αφορά ακόμα. Εκείνη η φωνή – εφιάλτης «κοιμήσου νωρίς, ξεκινάς το σχολείο αύριο!» ακούγεται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη σαν ηχώ από μακριά, υπενθυμίζοντας ότι όσο κι αν δεν θέλεις να αποχωριστείς το καλοκαίρι, εκείνο έχει ήδη δώσει τη θέση στο φθινόπωρο και έχει έρθει η ώρα να το ακολουθήσεις. Μπορεί το Back to School να έχει αντικατασταθεί από το Back to Work, και το θρανίο από τον χώρο εργασίας,  αλλά ακόμα κι έτσι, νιώθεις εκείνη την παιδική ανάγκη να λογαριάσεις τα δικά σου μπάνια, τα παγωτά και τις ημέρες των διακοπών και να δεχτείς ότι κάποια στιγμή το σημάδι από το μαύρισμα θα χαθεί κάτω από τη ζακετούλα του Σεπτέμβρη.

Γυναίκα κρατάει καφέ coffee island

Back to reality! Η πραγματικότητα σε περιμένει ανυπόμονα κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν σκεφτείς ότι τώρα είναι η  εποχή να κάνεις σχέδια και να πάρεις αποφάσεις που μπορεί να κάνουν αυτή την πραγματικότητα πιο όμορφη. Γιατί ο Σεπτέμβρης ίσως να μοιάζει στις θερμοκρασίες με τον Αύγουστο, αλλά στην αποφασιστικότητα θυμίζει Γενάρη. Μια δεύτερη αρχή μέσα στον χρόνο, ένα restart που σε εμπνέει να σκεφτείς τι θέλεις να αλλάξεις, να κρατήσεις, να πετάξεις και τελικά να κάνεις το πρώτο βήμα για μια διαφορετική νέα χρονιά. Όχι αυτή τη Νέα Χρονιά που έχει σημείο εκκίνησης την 1η Γενάρη, αλλά τη νέα χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβρη μαζί με την επιστροφή στα θρανία.

Ok, η ρουτίνα αυτής της επιστροφής μπορεί να μοιάζει λίγο γκρίζα σε σχέση με τον καλοκαιρινό ήλιο να σε λούζει – έως τσουρουφλάει –  δίπλα στην παραλία, πάνω σε μια ξαπλώστρα, ενώ ακούς τα κυματάκια της θάλασσας. Αλλά απ’ την άλλη, δεν μπορεί να μη σου έχει λείψει έστω και λίγο η πρωινή καλημέρα όταν περνάς να πάρεις τον αγαπημένο σου καφέ στο χέρι καθώς πηγαίνεις στη δουλειά. Η στάση στο κοντινό σου  Coffee Island και η μυρωδιά από το καφεκοπτείο που σε ξυπνά ευχάριστα πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου. Είναι κάποιες στιγμές που ανήκουν στην ανεμελιά του καλοκαιριού και κάποιες στιγμές που ταιριάζουν στην καθημερινότητα της πόλης. Και παρ’ ότι δύσκολα μπορείς να το παραδεχτείς, έρχεται εκείνη η στιγμή που μπορείς να πεις «φτάνει με το καλοκαίρι» και να μην παρεξηγηθείς. Να ψιθυρίσεις δειλά το μαμαδίστικο «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» χωρίς ντροπή γιατί οι περισσότεροι το ίδιο σκέφτονται αλλά δεν το ομολογούν.

Γυναίκα κρατάει καφέ χαμογελαστή

Στο φετινό Back to Reality χώρεσε όσα περισσότερα νέα σχέδια μπορείς. Άλλαξε όσα σε χαλάνε μέσα στην καθημερινότητα και κράτα  μόνο εκείνα που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Βάλε τη διάθεση του καλοκαιριού μέσα στη ρουτίνα και δώσε της περισσότερο χρώμα. Κάνε κάθε μέρα να αξίζει και βρες εκείνο τον τρόπο που θα σε κάνει να πηγαίνεις με χαρά στη δουλειά. Η καθημερινότητα δεν υπάρχει από μόνη της, αλλά μόνο επειδή εσύ τη δημιουργείς. Ξεκίνα το πρωινό σου με ένα specialty espresso από τα Coffee  Island και δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να ζήσει μικρές απολαυστικές στιγμές. Αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει Back to a better Reality και ο κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο που εκείνος επιλέγει!