Η ποικιλία Gesha με το μοναδικό γευστικό προφίλ έρχεται στο Espresso Bar για μία και μόνο ημέρα. Μάθε όσα χρειάζεται να γνωρίσεις πριν αφεθείς στην εμπειρία της.

Μπορεί να είσαι φανατικός λάτρης του καφέ, να ξυπνάς με το άρωμά του και να κοιμάσαι με την προσμονή ότι το πρωί θα σε περιμένει η αγαπημένη σου γεύση. Μπορεί να έχεις δοκιμάσεις διαφορετικά είδη, ποικιλίες ακόμα και χώρες προέλευσης, αλλά αλήθεια αν δεν έχεις δοκιμάσει τον Gesha, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις όλα όσα γνώριζες μέχρι σήμερα για τον καφέ. Κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν.

Από την πρώτη στιγμή τα αρώματα που αναδύει ο Gesha σε παρασύρουν, για να ανακαλύψεις αμέσως μετά το βάθος και τη γευστική του πολυπλοκότητα που συνδυάζει την κομψότητα των λουλουδιών με τον έντονο χαρακτήρα των τροπικών φρούτων. Πήρες μια εικόνα; Ή μάλλον μια γεύση;

ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΗΡΘΕ;

Panama

Παρ’ ότι ο Παναμάς θεωρείται γενέτειρα αυτής της ποικιλίας, στην πραγματικότητα προέρχεται από το δάσος Gori Gesha της νοτιοδυτικής Αιθιοπίας απ’ όπου και το όνομά της και ανακαλύφθηκε μέσω των βρετανικών αποικιακών αποστολών στη δεκαετία του 1930 (thank God for that!)

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ερευνητικούς σταθμούς στην Κένυα και την Τανζανία για να εξαχθεί το 1953 στην Κόστα Ρίκα, όπου στο Κέντρο Τροπικής Γεωργικής Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης (CATIE) παρατήρησαν ότι η ποικιλία αυτή είναι ανθεκτική σε μια ασθένεια των καφεόδεντρων γνωστή με το όνομα leaf rust.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, η Gesha οδηγήθηκε στον Παναμά από τον Don Pachi Serracin, αλλά δυστυχώς το χαμηλό υψόμετρο των καλλιεργειών δεν έδινε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το 2004 η οικογένεια Petersons από τη φάρμα Hacienda La Esmeralda αποφάσισε να  ρισκάρει  συμμετέχοντας στον διαγωνισμό Best Of Panama και η Gesha, όπως συμβαίνει με όλες τις αυθεντικές αξίες, απέκτησε την αναγνώριση που της άξιζε – κυριολεκτικά, αφού ο καφές κοστολογήθηκε με 20.10$ ανά λίβρα, ποσό ρεκόρ για εκείνη την εποχή!

Αυτό ήταν! Η νέα μοναδική ποικιλία είχε  γοητεύσει τη βιομηχανία του καφέ και έκτοτε έχει σπάσει πολλές φορές το ρεκόρ τιμών σε δημοπρασίες. Μάλιστα, σε μια δημοπρασία το 2018 κοστολογήθηκε με 1772 $ το κιλό και αν κάνεις την αναγωγή, αυτό μεταφράζεται σε 200 $ για κάθε φλιτζάνι καφέ! Πες τώρα, δεν πεθαίνεις για να τον δοκιμάσεις;

ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΑΜΑΣ;

Gesha

Το έδαφος (terroir) όπου αναπτύσσεται η εκάστοτε ποικιλία παίζει σημαντικό  ρόλο και ο Παναμάς έχει ένα ηφαιστιογενές υπέδαφος -πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο – αλλά και ένα μοναδικό μικροκλίμα, αποτέλεσμα των ανέμων από την Καραϊβική του Βορρά και τον Ειρηνικό του Νότου, που συναντιούνται στον ίδιο τόπο. Αν σκεφτείς το μεγάλο υψόμετρο που χρειάζεται η Gesha για να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα (οι μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας κάνουν καλό στον καρπό) τότε μπορείς να πεις ότι ο Παναμάς είναι ιδανικό μέρος για να την αναδείξει.

Άλλωστε, εκεί βρίσκεται η φάρμα Ninety Plus που αποτελεί σταθερή επιλογή όσων διαγωνίζονται και θέλουν να διακριθούν. Αυτό τα λέει όλα. Χάρη στις καινοτόμες επεξεργασίες και το πολύπλοκο γευστικό προφίλ τους, οι καφέδες της έχουν κερδίσει 5 φορές τα τελευταία 6 χρόνια τον παγκόσμιο διαγωνισμό του καφέ φίλτρου. Η Ninety Plus υπήρξε και για εμένα πρώτη επιλογή σε κάθε διαγωνισμό. Με τον καφέ αυτής της φάρμας κέρδισα τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό 3 φορές (2016, 2017, 2018) και στα αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα κατέκτησα δύο φορές την τρίτη θέση (2017 Βουδαπέστη, 2018 Μπελοριζόντε).

Το μεγαλύτερο βραβείο όμως του Gesha που  έρχεται από τη Ninety Plus παραμένει η εμπειρία γεύσης που σου αποκαλύπτεται από την πρώτη κιόλας γουλιά! Κι αυτή η αίσθηση δεν μπαίνει σε διαγωνισμό.

GESHA Ή GEISHA;

Gesha espresso

Η  σωστή ορθογραφία του ονόματος είναι ένα ακόμα μυστήριο που ακολουθεί αυτή την ποικιλία. Κανονικά προφέρεται και γράφεται χωρίς το ‘’i’’, αφού πήρε το όνομά της από το ομώνυμο δάσος στη νοτιοδυτική Αιθιοπία. Ίσως οι πρώτοι ερευνητές να  προτίμησαν τη λέξη Geisha επειδή  τους ήταν πιο οικεία.  (Σκέψου ότι ακόμα δεν υπάρχει άμεση μετάφραση της τοπικής γλώσσας Kafa στα αγγλικά). Αλλά όλα αυτά είναι  μόνο εικασίες. Απ’ την άλλη, όταν μιλάμε γι’ αυτόν τον καφέ δεν έχει σημασία η γραφή του αλλά η γεύση του.

ΠΑ-ΝΑ-ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ!

gesha

Ο καφές Gesha από τη Ninety Plus έρχεται φέτος στο Espresso Bar των Coffee Island μόνο για μια ημέρα. Την 1η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ όπως της αξίζει. Με έναν μοναδικό επίσημο καλεσμένο που θα ξετυλίξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάνοντας  τη φετινή γιορτή αξέχαστη!

H μέθοδος επεξεργασίας του είναι αναερόβια. Έχει βαθμολογία πάνω από 90 πόντους στην κλίμακα αξιολόγησης. Σε όλες τις κατηγορίες έχει πάρει 7, δηλαδή την υψηλότερη βαθμολογία (7). Όσο για το γευστικό του προφίλ, θα βρεις βερίκοκο, γλυκόπικρη σοκολάτα, γκρέιπφρουτ, μάνγκο και ρόδι.

Μια γαστρονομική εμπειρία για coffee lovers κατευθείαν από τα highlands  του Παναμά, που δεν πρέπει να χάσεις.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΡΕΜΤΑΣ

Greece Brewer’s Cup Champion (2016, 2017, 2018).

2nd runner-up World Brewer’s Cup Champion (2017, 2018).