Όπως κάθε χρόνο η Coffee Island  και το Coffee Campus παίρνουν  μέρος στην μεγαλύτερη γιορτή  του καφέ για την ευρωπαϊκή κοινότητα των baristi….  το  Barista Camp! Ετοιμάσαμε βαλίτσες και πετάξαμε για την Εβόρα της Πορτογαλίας, όπου μείναμε από τις  3 έως τις 6 Σεπτέμβριου.

Αρχικά θα ήθελα να εξηγήσω τι είναι το barista camp..

Το Barista Camp αποτελεί μια μεγάλη γιορτή  καφέ για την ευρωπαϊκή κοινότητα των baristi, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια μοναδική έμπειρα  μάθησης και εξέλιξης σε ένα περιβάλλον που προάγει την εκπαίδευση, την ανταλλαγή ιδεών, τις νέες εμπειρίες και τάσεις. Κάθε χρόνο το Barista Camp προσελκύει περίπου 200 baristi για τέσσερις ημέρες εκπαίδευσης, γευσιγνωσίας, διαλέξεων με πρωτοποριακό περιεχόμενο, και άφθονη διασκέδασή! Οι συμμετέχοντες μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διαφορετικές ενότητες του SCA (barista, sensory, green coffee και brew), ώστε να εξελίξουμε τις γνώσεις μας με μερικούς από τους καλύτερους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Έτσι λοιπόν, πιστοί στο ραντεβού μας, έχοντας το εισιτήριο στα χεριά μας, εγώ (Αμαλία), ο Μιχάλης, ο Ηλίας, ο Χρήστος και ο Τάσος, αφήσαμε για λίγο τις εκπαιδεύσεις στο Coffee  Campus και ετοιμαστήκαμε για μια μοναδική εμπειρία!!

Το Coffee Campus στο Barista Camp 2018!

Στο αεροδρόμιο με τον δημιουργό του latte art.. Luigi Lupi !!!

Στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας βρεθήκαμε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του Barista Camp για να μεταφερθούμε στην Εβόρα. Το event ξεκίνησε με μια θερμή υποδοχή από τους υπευθύνους, δίνοντας μας τον απαραίτητο χρόνο γνωριμίας και φυσικά τα καθιερωμένα δώρα (welcome gifts).

barista camp welcome gifts

Πριν καν το καταλάβουμε, ξεκινήσαμε αμέσως τα μαθήματα!  Ο Μιχάλης, ο Ηλίας και εγώ είχαμε επιλέξει το Sensory ενώ ο Τάσος με τον Χρήστο την ενότητα Green Coffee.

Στο μάθημα του Sensory  βελτιώσαμε τις δεξιότητές μας στη γευσιγνωσία, κάνοντας ασκήσεις με διαλύματα  διαφορετικής έντασης, τα οποία ήταν γλυκά, πικρά, όξινα ή αλμυρά . Επίσης, “γυμνάσαμε” τις μύτες μας με 36 αρώματα, τα οποία στο χώρο του καφέ ονομάζονται  le nez du café. Έπειτα από συνεχή πρακτική εξάσκηση στο cupping, καταφέρνουμε να κάνουμε σωστή  γευστική αξιολόγηση του κάθε καφέ.

Cupping- Sensory Intermediate

Cupping- Sensory Intermediate. Credit: Barista Guild of Europe/Jordan Sanchez

Το cupping είναι η μέθοδος αξιολόγησης καφέ που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες γευσιγνώστες – Q graders, ιδιοκτήτες φάρμας καφέ, roasters, barista, για να αξιολογήσουν τον καφέ βάσει των χαρακτηριστικών του, άρωμα, γεύση, σώμα και επίγευση.

Γυμνάζουμε τις μύτες μας με τα αρώματα le nez du café

Γυμνάζουμε τις μύτες μας με τα αρώματα le nez du café

Αντίστοιχα στο μάθημα του Green Coffee  ο Χρήστος και ο Τάσος ασχολήθηκαν  με τις βασικές έννοιες γύρω από τον πράσινο καφέ: παραγωγή, επεξεργασία, ταξινόμηση, αποστολή και αποθήκευση. Τέλος,  αξιολόγησαν τον πράσινο καφέ με βάση τα ελαττώματά του και έμαθαν πως αυτά επηρεάζουν τη γεύση του τελικού ροφήματος.

μάθημα του Green Coffee

Το Barista Camp είναι το ιδανικό μέρος για να γνωρίσεις ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το ίδιο πάθος με εσένα.. τον ΚΑΦΕ!

Team Challenge

Τα γνωστά Team Challenge βοηθούν στο να γνωριστούμε καλύτερα οι συμμετέχοντες. Χωρίζονται όλοι οι συμμετέχοντες του Barista Camp σε 10 ομάδες και μέσα από διάφορες δραστηριότητες,  που λαμβάνουν μέρος στο camp σε όλη τη διάρκεια του 4 ήμερου, προσπαθείς να κερδίσεις πόντους. Διαγωνισμοί cupping, τεστ γνώσεων για τον καφέ και διαγωνισμός φωτογραφίας με τα κουτάλια του cupping αποτελούν μόνο μερικά challenges..

Διαγωνισμοί cupping, τεστ γνώσεων για τον καφέ και διαγωνισμός φωτογραφίας

Team challenge. Credit: Barista Guild of Europe/Jordan Sanchez

Το τελευταίο βράδυ γίνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και  απονέμονται τα δώρα στην ομάδα που νίκησε! Φυσικά νίκησε η δική μου ομάδα!!

Photo with cupping spoons for team challenge

Photo with cupping spoons for team challenge

Η τελευταία μέρα φτάνει  και ξεκινάμε από το πρωί με εξετάσεις για να πιστοποιήσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε. Γευσιγνωσία για το sensory, εκχυλίσεις με σωστά tds για το brew, αξιολόγησή του καφέ για το green coffee, σωστά εκχυλισμένα espresso και latte art για το barista.

Sensory Intermediate after exams.

Sensory Intermediate after exams. Credit: Barista Guild of Europe/Jordan Sanchez

Δώσαμε εξετάσεις και η πιστοποίηση είναι στα χέρια μας πια. Χαιρετάμε τo Barista Camp για το 2018 με τα πτυχία και χαμόγελο για την απίστευτη εμπειρία που ζήσαμε!

πιστοποίηση Barista Camp

Αλλά και πολλούς καινούριους φίλους..

Barista Camp 2018 φίλοι

Αμαλία Γαλάνη

Coffee Campus Executive