Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, μιλήσαμε και ακούσαμε τις μητέρες που εργάζονται σε κάθε πόστο της εταιρείας μας. Στόχος μας να τις «ακούσετε» κι εσείς.

Μια γυναίκα – πολλοί ρόλοι

Η βιομηχανία του καφέ είναι κατάμεστη από γυναίκες με δυναμική προσωπικότητα και φιλοδοξίες. Από τις φάρμες και τα γραφεία μέχρι το espresso bar, παντού υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται για να απολαμβάνουμε όλοι τα αγαπημένα μας ροφήματα. Αφιερώνουν χρόνο, κόπο και εκπαιδεύονται διαρκώς για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς τους.

Τι συμβαίνει όμως όταν μια γυναίκα γίνει μητέρα; Η αφοσίωσή της μοιράζεται ανάμεσα στο επάγγελμα και στην οικογένειά της. Έτσι, σηματοδοτείται το ξεκίνημα μιας καινούριας ζωής, αφού πρωτόγνωρα συναισθήματα στοργής, τρυφερότητας και αγάπης έρχονται να προστεθούν στην καθημερινότητα μιας γυναίκας.

Η συμβολή των γυναικών στη βιομηχανία του καφέ

Η συμβολή των γυναικών στη βιομηχανία του καφέ

Οι χώρες του καφέ είναι γνωστές για τη συμμετοχή των γυναικών – και ιδιαίτερα των μαμάδων – στην παραγωγή και την καλλιέργεια. Για παράδειγμα, στο Ελ Σαλβαδόρ το 99% των γυναικών που εργάζονται στις φάρμες είναι μητέρες, ενώ 7.000 γυναίκες είναι ιδιοκτήτριες φάρμας. Γενικότερα, από την Αιθιοπία – τη μητέρα του καφέ – ως και την πιο μικρή φάρμα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, οι γυναίκες συμβάλλουν σε όλους τους τομείς της παραγωγής από τη σπορά μέχρι την εξαγωγή.

Τα τελευταία χρόνια, διανύουμε πιο φωτεινές εποχές σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων, αλλά πολλά ακόμα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Οι γυναίκες – μητέρες της Coffee Island

3 εργαζόμενες των CoffeeIslandμας μίλησαν για τη δουλειά τους, τις προσδοκίες και τα όνειρά τους, αλλά και για την ισορροπία που διατηρούν ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια. Στόχος μας ήταν να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίζουν και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

barrista at coffee shop

Πώς είναι μια μέρα στη δουλειά μιας barista; Ρωτώντας τη Χριστίνα, εργαζόμενη στα καταστήματά μας, μάθαμε πως «Ακόμα και στις απλές μέρες υπάρχει ένταση, πίεση αλλά και ομαδικό πνεύμα με πολύ χαμόγελο». Όπως οι περισσότεροι baristi μας έτσι και η Χριστίνα έχει «φοιτήσει» στο Coffee Campus για να μάθει να δημιουργεί τον specialty καφέ που αγαπάτε. Τι κράτησε από την εμπειρία της; Τη γνώση καλύτερης παραγωγής καφέ με αποτέλεσμα την καλύτερη προσωπική της εξέλιξη, ενώ μέσα στα χρόνια έχει αγαπήσει αυτό το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται επάξια στις υποχρεώσεις της και οι απολαβές της να είναι ικανοποιητικές.

Τέλος, αυτό που οραματίζεται για το μέλλον της είναι να κάνει μια δική της επιχείρηση, αν της το επιτρέψουν οι συνθήκες.

barrista σε καφεκοπτείο Coffee Island

Αναγνωρίζοντας τις περισσότερες και πιο απαιτητικές αρμοδιότητες που έχουν οι γυναίκες – ιδιοκτήτριες καταστημάτων, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τη Φωτεινή, ιδιοκτήτρια και μητέρα. Όπως λέει, κατά τύχη μπήκε σ’ αυτόν τον χώρο αλλά δεν είναι κάτι που μετάνιωσε. Παρόλο που δουλεύει στον ίδιο χώρο και πολλές φορές στην ίδια βάρδια με τον σύζυγό της, δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια. Συνήθως δουλεύουν πρωί που το παιδί έχει σχολείο και τα απογεύματα είναι ελεύθερα για να περνούν στιγμές μαζί! Ταυτόχρονα, αισθάνεται τυχερή: «έχουμε κοντά μας άτομα ευχάριστα, πάντα χαμογελαστά και με όρεξη για αυτό που κάνουν, οπότε με καλή συνεργασία υπάρχει τέλειο αποτέλεσμα! Μετά από 11 χρόνια λειτουργίας δεν υπάρχει κάποια δυσκολία! Ίσως μόνο τον χειμώνα με τα καιρικά φαινόμενα!»

Ενώ είχε εργαστεί και παλιότερα σε κατάστημα καφέ, δεν είχε πολλή εμπειρία. Τη βοήθησε όμως το σεμινάριο που παρακολούθησε από το Coffee Campus και παρά τις καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει – όπως κάθε ιδιοκτήτης – βρίσκει την υποστήριξη που χρειάζεται από την Coffee Island.

coffee island employeeΤέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στις ηρωίδες που παίρνουν αποφάσεις για ολόκληρο το brand. Η Σταματία ξεκίνησε να εργάζεται σαν Network Development executive πριν 2,5 χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχει ενταχθεί και επίσημα στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Επέλεξε αυτό το επάγγελμα, καθώς έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί στο μέγιστο την καθημερινή επικοινωνία με τους ανθρώπους μας και να δημιουργεί ή να βελτιώνει τις συνθήκες που τους επηρεάζουν. Κάθε μέρα στη δουλειά, όπως μας εκμυστηρεύεται, είναι διαφορετική. «Οι συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες του οργανισμού, μας κρατούν συνέχεια σε εγρήγορση… Μέλημά μας είναι οι άνθρωποί μας και έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να συζητάμε για τυποποιημένες ανάγκες ή διαδικασίες. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού γιατί οφείλουμε να υποστηρίξουμε έμπρακτα και ανθρώπινα το σύνολο του οργανισμού».

Η ίδια είναι μητέρα μιας κόρης 4,5 ετών στην οποία προσπαθεί να διαθέτει ποιοτικό και ουσιαστικό χρόνο. Πώς το επιτυγχάνει; «Τις ελεύθερες ώρες μου τις διαθέτω αποκλειστικά σε εκείνη και σε όλες εκείνες τις δραστηριότητες που απολαμβάνουμε μαζί. Με το πέρας του ωραρίου, τα επαγγελματικά ζητήματα ή προβλήματα μένουν στην εξώπορτα μας…»
Αναφορικά με την ισότητα των φύλων στο επαγγελματικό της περιβάλλον, αναφέρει πως εσωτερικά δεν αισθάνθηκε αγωνία ή φόβο. Πιο μεγάλη πρόκληση συνάντησε στην επαφή με υποψήφιους συνεργάτες-επενδυτές, καθώς ο χώρος της ανάπτυξης δικτύου στις περισσότερες εταιρείες είναι ανδροκρατούμενος.

Αντί επιλόγου, θα θέλαμε να υμνήσουμε την αξία της μητέρας με κάτι που μας είπε η Σταματία ως εργαζόμενη και πρωτίστως ως μαμά. Πιστεύουμε ότι εκφράζει τις νέες μητέρες στη χώρα μας, καθώς και τις εργαζόμενες στην CoffeeIsland. Με την ελπίδα ότι η μητρότητα δεν θα σταματήσει καμία γυναίκα από το να κυνηγήσει τα όνειρά της και κανένα μέλος της δικής μας «οικογένειας» δεν θα αισθανθεί αδικημένο.

«Είμαι από τις μαμάδες που πιστεύουν πως τα παιδιά πρέπει να ανοίγουν τα φτερά τους και να φεύγουν σε οποιαδήποτε πόλη, χώρα, ήπειρο για να βρουν αυτό που θα τα κάνει ευτυχισμένα. Για μένα ο καφές είναι συνώνυμος της Coffee Island, οπότε σκοπεύω να παραμείνω όσο το δυνατόν περισσότερο εδώ! Πρώτα ο θεός, έχουμε τόσα πολλά όνειρα και σχέδια για το μέλλον της εταιρείας μας που θα έχουμε ακόμα πολλή δουλειά είτε εντός είτε εκτός συνόρων!»

Καλή γιορτή της μητέρας!