Ένας ακόμα λόγος για να είμαστε περήφανοι. Ένας ακόμα λόγος για να εκφράζουμε τη χαρά μας. Ποιος είναι αυτός; Το νέο μας απόκτημα, ο El Salvador by Pacas που είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη μοναδική συλλογή Single Estate καφέδων της Coffee Island. Έτσι, μπορείς να βρεις τον αγαπημένο σου Single Estate καφέ από Περού, Βραζιλία, Κολομβία, Αιθιοπία και πλέον… από το El Salvador. 

San Jose map.

 

Μοναδικότητα γεννημένη από τις στάχτες…

Η φάρμα ονομάζεται San Jose και βρίσκεται στην περιοχή Los Naranjos, Juayua, Sonsonate. Η ιδιαιτερότητά της; Είναι κοντά στο ηφαίστειο Santa Ana και σκιάζεται από τα τροπικά δέντρα Inga, που διατηρούν τις συνθήκες καλλιέργειας σταθερές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα; Τα φυτά του καφέ ωριμάζουν καλύτερα. 

Εκεί, όπως μας λέει και ο Federico Pacas που ανήκει στην 5η γενιά καλλιεργητών της οικογένειας, διαθέτουν 7 φάρμες, συνολικής έκτασης 230 εκταρίων και έναν πλήρως εξοπλισμένο σταθμό επεξεργασίας καφέ. Απασχολούν 110 υπαλλήλους και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής 240. Έτσι, η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τις περισσότερες ποικιλίες της με 3 διαφορετικούς τρόπους: την υγρή μέθοδο, τη φυσική ή ξηρή μέθοδο και με τη μέθοδο του μελιού. 

Πάντοτε όμως πειραματίζονται με διαφορετικές τεχνικές επεξεργασίας, όπως την αναερόβια ζύμωση, τη «μουσκεμένη» ζύμωση, την ξήρανση υπό σκιάν ή στον ήλιο και πολλές ακόμα. Ο βασικός τους στόχος; Να αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους βελτίωσης των μεθόδων που χρησιμοποιούν και εμπιστεύονται για περισσότερα από 20 χρόνια.

Στις φάρμες της οικογένειας υπάρχουν περίπου 1.1 εκατομμύρια καφεόδεντρα και καλλιεργούνται 21 ποικιλίες, όπως: Red Bourbon, Pacas, Sarchimor, Yellow Icatu, Geisha, SL 28, Anacafe 14, Catimor και Pacamara, με την τελευταία να είναι αρκετά ιδιαίτερη και διαδεδομένη. Έχει έναν χαρακτηριστικά μεγάλο κόκκο, με αποτέλεσμα η χωρητικότητα της συσκευασίας να ανέρχεται στα 170γρ. αντί για τα 200γρ.

Federico Pacas

Η πρώτη γνωριμία… πριν την πρώτη γουλιά

Φαντάσου τη γεύση! Βερίκοκο, φουντούκι και κακάο: αυτό είναι το γευστικό προφίλ, ενώ το σώμα είναι πλούσιο, η οξύτητα μέτρια και η επίγευση μακρά & γλυκιά. Πρόκειται για την ποικιλία Pacamara, που είναι 100% specialty arabica, με medium προς dark καβούρδισμα. Τόσο δυνατή ποικιλία, που θα ήταν απορίας άξιο αν ο Federico Pacas δεν μας δήλωνε με στόμφο ότι είναι μεγάλος coffee drinker. Άλλωστε, έχει γεννηθεί σε οικογένεια που έχει μεγάλη παράδοση στον καφέ. Ανήκει στην 5η γενιά καλλιεργητών, με αποτέλεσμα κάθε του παιδική ανάμνηση να συνδέεται με τις φάρμες, τους μύλους, τον πατέρα και τον παππού του να του μιλούν για τον καφέ. 

Coffee beans from San Jose farm.

Το παρελθόν και το μέλλον

Η οικογένεια Pacas είναι ευρέως γνωστή όχι μόνο στο El Salvador, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πώς ξεκίνησαν; Γύρω στο 1800, ο Jose Rosa Pacas αποφάσισε να εξερευνήσει τον κόσμο του καφέ και φύτεψε καφεόδεντρα Arabica, ποικιλίας Bourbon στο βουνό Apaneca Lamatepec. Το 1905, ο Fernando Alberto Pacas Figueroa ανακάλυψε μια φυσική μετάλλαξη σε μερικά καφεόδεντρα της φυτείας του και συλλέγοντας τους σπόρους, παρατήρησε ότι ήταν πιο αποδοτικοί για τη φύτευση νέων δέντρων. Αυτά τα καφεόδεντρα ήταν τα πρώτα μιας νέας ποικιλίας καφέ που ονομάστηκε Pacas προς τιμήν του. 

San Jose farm.

Ο Federico Pacas χωρίζει τη μέρα του μεταξύ της φάρμας και του μύλου, όπου έχουν τα γραφεία τους. Του αρέσει να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί εκεί που γίνεται όλη η δράση, αλλά μερικές φορές πρέπει να εκτελέσει και τα διοικητικά του χρέη στον μύλο. Φυσικά, η ζωή του δεν είναι μόνο η δουλειά, αφού αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια και στους φίλους του. 

Παρόλο που προσπάθησε, πριν από περίπου 10 χρόνια, να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και να βγει από τη βιομηχανία του καφέ, το μέλλον τού επιφύλασσε να επιστρέψει και να εκτιμήσει ακόμα περισσότερο τη δουλειά που έκαναν οι παππούδες του. Έτσι, έχει φτάσει να νιώθει τυχερός που ανήκει σε αυτόν τον χώρο. 

Αυτά για το παρελθόν. Πώς φαντάζεται το μέλλον και ποιες είναι οι προσωπικές του φιλοδοξίες; Δουλεύει κάθε μέρα για να εδραιώσει την οικογενειακή του φάρμα ως μία αειφόρα και πρόσφορη επιχείρηση. Παράλληλα, προετοιμάζει τους ανθρώπους του για να υποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα στη βιομηχανία του καφέ και τον αντίκτυπο που θέλουν να έχει στις τοπικές κοινότητες. Φυσικά, στο μέλλον θα ήθελε να επισκεφτεί και την Ελλάδα. Μια καλή ευκαιρία είναι και το επερχόμενο WOC που θα διεξαχθεί στη χώρα μας. 

Coffee Island's Coffee Explorer, Panagiotis Konstantinopoulos, in the San Jose farm with the coffee producer Federico Pacas, during our first trip to El Salvador, in 2015.

Ο Coffee Explorer μας, Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος στη φάρμα San Jose με τον καλλιεργητή Federico Pacas στο πρώτο ταξίδι στο El Salvador, το 2015.

Δεσμοί πέραν από τους επαγγελματικούς.

Η Coffee Island έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της φάρμας. Ο ίδιος ο Pacas μας λέει ότι «έχουμε χτίσει μεταξύ μας κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια καλή επαγγελματική σχέση. Πρόκειται για μια φιλία που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και τη χαρά, παράγοντες δηλαδή που είναι κομβικοί για την επιτυχία οποιασδήποτε σχέσης». 

Μην ξεχνάς… 

Δοκίμασε αυτόν τον μοναδικό καφέ, παραγγέλνοντας online ή από τα καταστήματά μας. Νιώσε όλη τη γεύση ενός specialty καφέ με παράδοση, ήθος, σεβασμό προς το περιβάλλον, μα πάνω από όλα κόπο και δουλειά για να φτάσει στο ποτήρι σου διατηρώντας όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.