Δημιουργία, πάθος, έμπνευση! Όλα αυτά μπορεί να ξεκινούν από μια κούπα καφέ, αλλά και για μια κούπα καφέ. Αν σου αρέσει να φτιάχνεις τον δικό σου καφέ και να παίρνεις ώθηση και ενέργεια για να συνεχίσεις τη μέρα σου, τότε είσαι ένας από εμάς! Ένας proud coffee maker που θέλει ο καφές του να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, στο γούστο και στις γεύσεις του. Πώς θα το καταφέρεις; 

Έχουμε ήδη μιλήσει για την πρώτη ύλη, τον specialty καφέ, το καβούρδισμα, το degassing, την αποθήκευση και τη φρεσκάδα. Επόμενο κεφάλαιο; Η άλεση! 

A Coffee Island's barista making coffee.

Τεμαχίζοντας την ευχαρίστηση.

Σε αυτό το σημείο του ταξιδιού, έχουμε επιλέξει τον specialty καφέ μας, τον έχουμε καβουρδίσει, τον έχουμε αποθηκεύσει και τώρα έχει έρθει η στιγμή να τον αλέσουμε πριν την εκχύλιση.

Άλεση σημαίνει τεμαχισμός των κόκκων σε μικροσωματίδια. Έτσι, κατά την εκχύλιση, το νερό καταφέρνει να πάρει από τον αλεσμένο καφέ ακόμα περισσότερα στοιχεία, δηλαδή γεύσεις και αρώματα. 

Πόση γεύση χωρά σε έναν καβουρδισμένο καφέ;

Μετά το καβούρδισμα, ο καφές περιέχει περίπου 1.000 διαφορετικά αρώματα και γεύσεις! Με την άλεση των κόκκων, η δομή των κυττάρων σπάει, απελευθερώνοντας χρώμα, γεύση και αρωματικές ουσίες, οι οποίες πλέον εκχυλίζονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα κατά την επαφή τους με το νερό. 

Ανάλογα με την άλεση – χοντρή ή ψιλή – η επιφάνεια του καφέ γίνεται διαλυτή και τα πτητικά αρώματα απελευθερώνονται αμέσως. Γι’ αυτό, όταν αλέθεται ο καφές έχει τόσο απολαυστικά έντονο άρωμα!

Tip για coffee trick: Ο αλεσμένος καφές χάνει ένα μεγάλο ποσοστό των αρωμάτων του μετά από 15 λεπτά. Επομένως, η καλύτερη στιγμή για άλεση είναι λίγα μόλις λεπτά πριν την εκχύλιση. Εναλλακτικά, αποθηκεύουμε σωστά τον καφέ μας για να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. 

Coffee Island's filter coffee package and biscuits.

Μοναδικός καφές, μοναδική άλεση! 

Κάθε είδος καφέ, θέλει και τη δική του ιδιαίτερη άλεση! Ο κόκκος μπορεί να πρέπει να είναι ψιλοκομμένος ή χοντροκομμένος. Φυσικά, βασικό ρόλο παίζει και το σκεύος παρασκευής που χρησιμοποιούμε. Για ελληνικό καφέ αλέθουμε τον κόκκο σε 35.000 μικροσωματίδια, για espresso σε περίπου 3.500 μικροσωματίδια και για καφέ φίλτρου σε περίπου 700 μικροσωματίδια.

Coffee Island's ibrik coffee.

Η παράδοση περνά από μυλόπετρες.

Το ζητούμενο; Ένα ζεστό φλιτζάνι παραδοσιακού ελληνικού καφέ! Το αποτέλεσμα; Ωραίο καϊμάκι, πλούσιο σώμα και έντονα αρώματα που θα έκαναν ακόμα και… τη γιαγιά σου να ζηλέψει τη δημιουργία σου! Για να το πετύχεις όμως αυτό, πρέπει ο καφές να είναι αλεσμένος σαν πούδρα. Οι μηχανές άλεσης που αλέθουν τον καφέ τόσο λεπτά, είναι αυτές με τις μυλόπετρες. Συγκεκριμένα, έχουν δύο κυλινδρικές μυλόπετρες, τοποθετημένες αντικριστά σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Έτσι, κατά την άλεση αυτές περιστρέφονται πάρα πολύ γρήγορα, καθώς οι κόκκοι του καφέ περνούν ανάμεσα τους και αλέθονται σε μορφή πούδρας.

A Coffee Island's staff showing different filter coffee packages to a customer.

Οδηγίες προς baristi!

Κι ο barista μερικές φορές χρειάζεται τη δική σου καθοδήγηση! Είτε παραγγέλνεις τον αγαπημένο σου καφέ online είτε από το κατάστημα της γειτονιάς σου, για να γίνει σωστή άλεση, πρέπει να ενημερώσεις τον barista για τη μηχανή ή το φίλτρο που χρησιμοποιείς.

Coffee Island's Single Estate Cachoeira.

Για τον καφέ φίλτρου, σημασία έχει το ίδιο το φίλτρο. Είναι χάρτινο ή υφασμάτινο, μόνιμο, έμβολο (French press) ή Aeropress; Ή μήπως… απολαμβάνεις παγωμένο brew με V60;

Αν όμως είσαι του espresso, σημασία έχει η μηχανή. Ενημέρωσε τον barista αν έχεις μπρίκα (Moka / Stovetop), πολυκαφετιέρα, δηλαδή μηχανή που παρασκευάζει espresso αλλά και φίλτρου, οικιακή μηχανή με μέτρια πίεση (περίπου 9-12 bar) ή οικιακή μηχανή με υψηλή πίεση (πάνω από 15 bar) κι εκείνος θα αλέσει το χαρμάνι ή τον Single Estate αναλόγως!

«Πώς θα καταλάβω την πίεση της μηχανής μου;» 

Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση! Η απάντηση είναι απλή: Αν έχει ακροφύσιο και εκχυλίζει espresso με πλούσιο καϊμάκι, τότε έχει υψηλή πίεση. Στην αντίθετη περίπτωση, έχει μέτρια πίεση.

Tip για coffee trick: Η πρώτη φορά είναι πάντα δοκιμαστική! Παράγγειλε μια μικρή ποσότητα αλεσμένου καφέ, για να τεστάρεις αν η συγκεκριμένη άλεση σου ταιριάζει.

Enjoying family moments with Coffee Island's filter coffee and biscuits.

Ο δικός σου μύλος όλα τα αλέθει!

Κι αυτός είναι ο Skerton Ceramic Coffee Grinder! Ρυθμισμένος να αλέθει από λεπτοκομμένο espresso μέχρι χοντροκομμένο φίλτρου, θα γίνει το αγαπημένο εργαλείο κάθε proud coffee maker! 

Οδηγίες προς espresso coffee makers: Απόλαυσε espresso, αλεσμένο από τα χεράκια σου. Ξεκίνα, έχοντας τα μαχαίρια αρκετά κοντά.

Οδηγίες προς filter coffee makers: Αν θέλεις να εκχυλίσεις καφέ φίλτρου απομάκρυνε  τα μαχαίρια, ώστε οι κόκκοι του αλεσμένου καφέ να μοιάζουν με χοντρή άμμο.

Tips για tricks άλεσης: Αν η εκχύλιση είναι πάρα πολύ αργή ή σε μορφή σταγόνας, απομάκρυνε τα μαχαίρια του μύλου, ώστε η άλεση να είναι χοντροκομμένη. Αντίθετα, αν η εκχύλιση είναι πάρα πολύ γρήγορη, τότε φέρε κοντά τα μαχαίρια του μύλου για να βγει ο καφές σου ψιλοκομμένος. 

Είναι η γεύση πολύ πικρή; Η άλεση πρέπει να είναι πιο χοντρή. Είναι πολύ άτονη και με ελαφρύ σώμα; Τότε ρύθμισε τον μύλο σου για ψιλή άλεση. Μην αμελείς τη φρεσκάδα και την αποθήκευση του καφέ, μακριά από οξυγόνο, φως, υγρασία, θερμοκρασία και οσμές. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, άλεσε όσο καφέ θέλεις να απολαύσεις εκείνη τη στιγμή!

A woman pouring filter coffee in a Coffee Island mug.

Μην ξεχνάς…

Στα καφεκοπτεία μας, μπορείς να επιλέξεις να αλέσει ο καφεκόπτης εκείνη τη στιγμή τον αγαπημένο σου καφέ. Φυσικά, μπορείς να διαλέξεις χαρμάνια ήδη αλεσμένα και συσκευασμένα σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα αζώτου, για να φυλακίζονται όλα τα αρώματα.