Ποιος δεν ξέρει πλέον την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας; Από την Καμπότζη μέχρι τη χώρα μας, όλος ο κόσμος την τιμά και ξέρει ότι είναι μια μέρα μνήμης για τους γυναικείους αγώνες και κίνητρο για να αλλάξουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Πώς ξεκίνησε όμως; Ποια η συμβολή της γυναίκας στην κοινωνία; Και τέλος, τι έχουμε να πούμε για τις γυναίκες που στηρίζουν τη βιομηχανία του καφέ;

How International Women's day begun at February, 1908.

Η αφετηρία…

Φεβρουάριος 1908, Νέα Υόρκη. 15000 γυναίκες στον δρόμο, εργάτριες της βιομηχανίας ρούχων σε μια απεργία ορόσημο για τη γυναικεία χειραφέτηση. Σύνθημά τους; “Ψωμί και Τριαντάφυλλα” Τι ζητούσαν; Τα αυτονόητα: λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερο μισθό και δικαίωμα ψήφου! 

Έναν χρόνο αργότερα…

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καθιέρωσε την Εθνική Ημέρα Γυναίκας και την αμέσως επόμενη χρονιά, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για Εργαζόμενες Γυναίκες, η Clara Zetkin καθιέρωσε την ημέρα ως “Παγκόσμια”. Το 1911 γιορτάστηκε σε Δανία, Αυστρία, Γερμανία και Σουηδία. Η επισημοποίηση όμως από τα Ηνωμένα Έθνη δεν ήρθε παρά πολλά χρόνια αργότερα, το 1975. 

Ωστόσο, απέκτησε επαναστατική χροιά το 1917 στη Ρωσία, όπου οι γυναίκες απαιτούσαν “ψωμί και ειρήνη” και κέρδισαν το δικαίωμα να ψηφίζουν! Τότε, η Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσουν την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά της και σταδιακά πολλά ακόμα δικαιώματα εδραιώθηκαν. Με τελευταίες τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία που μόλις πέρυσι πήραν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες.

Coffee Island Baristi offering coffee to customers with International Women's Day sleeve

Σήμερα…

Σίγουρα έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα. Για να μιλήσουμε όμως με αριθμούς… μόνο το 1/5 των βουλευτών είναι γυναίκες και μόλις 19 αρχηγοί κρατών από τις 196 που έθεσαν υποψηφιότητα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα!
Στην έρευνα που έκανε η Independent, προέκυψε ότι σε περίπου 118 χρόνια θα έχει λυθεί το wage gap, ενώ από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους μόλις 55 είναι γυναίκες.

Στόχος της παγκόσμιας κοινότητας μέχρι το 2030 είναι η διείσδυση των γυναικών, ως ένας πυρήνας, στην παγκόσμια οικονομία. 

Coffee Island International Women's Day, Ethiopian women closely selecting coffee beans.

Δυνατές γυναίκες σημαίνει “δυνατός” καφές…

Για πολλές γυναίκες η φάρμα είναι το σπίτι τους. Εμείς απολαμβάνουμε τον καφέ μας στο γραφείο, έξω, στο σπίτι… αλλά ποτέ δεν βλέπουμε το δικό τους. Δεν ξέρουμε τι βρίσκεται πίσω από την “κούπα” μας. Μπορεί να αναζητάμε περισσότερες πληροφορίες από τους baristi, αλλά αντικειμενικά δεν είναι εύκολο να δούμε με τα μάτια μας τον χώρο που καλλιεργείται και συλλέγεται ο καφές. 

Coffee Island International Women's Day, Ethiopian woman closely selecting coffee beans.

Μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά…

Οι γυναίκες ήταν πάντοτε σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του καφέ. Από μικρή ηλικία στις οικογενειακές τους φάρμες, αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες που αφορούν τον καφέ, από το μάζεμα του φρούτου, μέχρι τη διαλογή, την αποξήρανση και την καλλιέργεια.
Ορόσημο της παράδοσης του καφέ, που περνά από γενιά σε γενιά γυναικών, είναι το Ethiopian Coffee Ceremony. Μια τελετή-ωδή στον καφέ από τις γυναίκες της Αιθιοπίας, ζωτικής σημασίας για την κουλτούρα της φιλοξενίας τους. 

Μια νεαρή γυναίκα φορά την παραδοσιακή Αιθιοπική φορεσιά, δηλαδή ένα λευκό φόρεμα με χρωματιστές υφάνσεις, κι έτσι ξεκινά η πολύωρη τελετή. Οι λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί που απαιτεί, θεωρείται ότι μπορούν να γίνουν μόνο από γυναίκες. Συγγενείς, φίλοι και επισκέπτες μαζεύονται σε κάποιο σπίτι για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να απολαύσουν καφέ.
Δες την αναπαράσταση με τα μάτια σου και άσε τη να σε ταξιδέψει μέχρι την Αιθιοπία. 

Coffee Island International Women's Day, Ethiopian women.

Στην πραγματικότητα όμως, ελάχιστα έχει αναγνωριστεί η συμβολή τους. Μπορεί στον ανεπτυγμένο κόσμο να έχουμε δει τεράστια άλματα προόδου, ο αναπτυσσόμενος όμως απέχει παρασάγγας. 

Coffee Island International Women's Day, Ethiopian woman serving coffee.

Φυσικά, τα τελευταία χρόνια και με τη συμβολή του International Women in Coffee Alliance (IWCA), η εικόνα έχει βελτιωθεί. Πολλά στοιχεία έχουν έρθει στο φως και πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να λάβουν οι γυναίκες την αναγνώριση που τους αξίζει.
Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη επαρκών πόρων σε σχέση με τους άντρες και φυσικά η έλλειψη υποστήριξης. 

Coffee Island International Women's Day, Ethiopian woman.

Ένα βήμα παραπέρα…

Ζήτω η νέα γενιά γυναικών. Δυναμικές με αρχηγικό ρόλο και χαρακτήρα που εμπνέει εμπιστοσύνη στις κοινότητες του καφέ, στοχεύουν στην κοινωνική βελτίωση, θέτουν νέα standards ποιότητας, εδραιώνουν το fair trade και φυσικά την ισότητα των φύλων. 

Coffee Island International Women's Day, a woman carrying a sack of coffee beans.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παραχώρηση πολύτιμων πόρων στις γυναίκες, βοήθησε θετικά την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατροφή, αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη όλου του κοινωνικού συνόλου. Ξεπερνώντας τα σύνορα που θέτουν οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων, είναι ξεκάθαρο ότι θα βοηθήσουν και την παραγωγή, αλλά και τις πωλήσεις.

Coffee Island International Women's Day, Ethiopian women closely selecting coffee beans.

Η βιομηχανία του καφέ έχει χώρο για όλες τις γυναίκες!

Από τις φάρμες μέχρι τα espresso bars μέχρι τα γραφεία, τα μηχανάκια delivery ακόμα και μέχρι τη γυναίκα που απολαμβάνει τον καφέ της στο σπίτι ή στο γραφείο. 

Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς και να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερος, εξαλείφοντας τις διακρίσεις! 

Coffee Island's International Women's Day coffee sleeve.

Πού βρισκόμαστε εμείς…

Για εμάς κοινός παρονομαστής είναι ο καφές. Δεν διαχωρίζουμε τους ιδιοκτήτες με βάση το φύλο και προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε δίκαιοι. Μέσα από το Direct Trade, αγοράζουμε κατευθείαν από τους παραγωγούς και ενισχύουμε την οικονομία της κοινότητάς τους. Θεωρούμε πως μόνο μέσα από τις διαφορετικές απόψεις, τη φρέσκια ματιά που έχει να προσφέρει ο καθένας μπορούμε να προχωρήσουμε και να “ξορκίσουμε” τις ανισότητες στη βιομηχανία του καφέ. 

Coffee Island's baristi holding coffee cups with IWD coffee sleeve and wearing IWD bracelets.

Στεκόμαστε πλάι στις γυναίκες που μάχονται για τα δικαιώματά τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και για αυτό βρισκόμαστε δίπλα στις γυναίκες της δικής μας οικογένειας, της οικογένειας των Coffee Island. 

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα για την κοινωνία, αφού ισότητα σημαίνει ισορροπία, ίσες ευκαιρίες και μια δυνατή κι ενωμένη κοινότητα ανθρώπων!

Πιστεύουμε σε όλες σας! #ProudToBeAWoman