Μετά από την επιτυχημένη πορεία και την εξάντληση των αποθεμάτων του καφέ Nicaragua Santa Maria de Lourdes, συνεχίζουμε με έναν ακόμα Specialty Coffee, τον Rwanda Gashonga Red Bourbon από την περιοχή Rusizi, στα δυτικά της Rwanda.

 Ο σταθμός επεξεργασίας Gashonga, βρίσκεται σε μία μικρή γωνία στα δυτικά της χώρας, στην επαρχία Rusizi κοντά στη Λίμνη Kivu. Αποτελείται από 1592 μέλη-παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν τον καφέ τους σε υψόμετρο 1.683 μέτρα.

O Rwanda Gashonga με μια ματιά!

Σταθμός επεξεργασίας: Gashonga

Υψόμετρο: 1.683μέτρα

Χώρα: Ρουάντα

Περιοχή: Δυτική επαρχία, Λίμνη Kivu

Μέθοδος επεξεργασίας: Υγρή Μέθοδος

Ποικιλία: Red Bourbon
Γευστικό Προφίλ 

Υψηλή ένταση, αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου, μπαχαρικών και μαύρης σοκολάτας, πολύπλοκη οξύτητα, πλούσιο σώμα, υψηλή γλυκύτητα.

tumblr_inline_nmsh2sipMm1t6x6eg_540

Rwanda
Η Ρουάντα είναι ένα κράτος με ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποιοτικού καφέ καθώς το κλίμα της περιλαμβάνει μεγάλα υψόμετρα, κανονική βροχόπτωση, ηφαιστειακά εδάφη με καλή οργανική σύσταση και αφθονία από την ποικιλία Bourbon. Ο καφές καλλιεργείται στις περισσότερες περιοχές τη χώρας αλλά κυρίως στην περιοχή γύρω από τη Λίμνη Kivu. Η πλειοψηφία της καλλιέργειας του καφέ στην Ρουάντα αποτελείται από πολλούς μικρούς παραγωγούς (πάνω από 500.000), οι οποίοι καλλιεργούν περίπου 1 εκτάριο ανά οικογένεια.  Η Gashonga, από όπου προέρχεται ο εν λόγω καφές βρίσκεται σε μία μικρή γωνία της Ρουάντα μεταξύ Κονγκό και Μπουρούντι, στα δυτικά της χώρας.

Συγκομιδή
Για να ξεκινήσει η συγκομιδή των καρπών πρέπει να έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ωρίμανσης, δηλαδή συγκέντρωσης σακχάρων στον καρπό. Το επίπεδο της ωρίμανσης μετράται με ένα διαθλασίμετρο brix (brix refractometer). Η συγκομιδή των καρπών του καφέ από τα καφεόδεντρα γίνεται επιλεκτικά με το χέρι. Ο καφές συλλέγεται με το χέρι από τους μικροπαραγωγούς και φτάνει στον σταθμό επεξεργασίας Gashonga, όπου και πολτοποιείται.

tumblr_inline_nmsh2qO8XM1t6x6eg_540

Επεξεργασία
Ο συγκεκριμένος καφές έχει υποστεί υγρή επεξεργασία. Ο καφές φτάνει στο σταθμό επεξεργασίας Gashonga όπου εκεί αρχικά διαχωρίζονται οι ώριμοι κόκκοι από τους ανώριμους (άγουρους), πριν κατευθυνθούν στις δεξαμενές ζύμωσης για περίπου 12 ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, οι κόκκοι εισέρχονται σε κανάλια νερού όπου διαχωρίζονται περεταίρω και οι ώριμοι κόκκοι καθαρίζονται από τις διάφορες κολλώδεις ουσίες τους. Μετά, οι πλυμένοι κόκκοι μπαίνουν σε δεξαμενές νερού όπου μουλιάζουν κάτω από καθαρό νερό για περίπου 18 με 24 ώρες.

Κατόπιν, οι κόκκοι μεταφέρονται σε υπερυψωμένα κρεβάτια αποξήρανσης όπου ξεκινά η διαλογή των καλών καρπών με το χέρι. Οι άγουροι καρποί είναι πιο εμφανείς καθώς είναι ακόμα υγροί. Το πρώτο στάδιο της αποξήρανσης διαρκεί περίπου 6 ώρες, πριν οι κόκκοι συγκεντρωθούν και τοποθετηθούν σε παχιά στρώματα για τις υπόλοιπες 14-20 ημέρες της ξηράς περιόδου (η περίοδος αυτή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία). Το ξερό στρώμα  του καφέ ξεκουράζεται για ακόμα έναν μήνα πριν οδηγηθεί στον μύλο, όπου απομακρύνονται οι ελαττωματικοί κόκκοι και αμέσως μετά συσκευάζονται σε GrainPro για εξαγωγή.

tumblr_inline_nmsglaoUmx1t6x6eg_540
O Rwanda Gashonga σε συλλεκτική συσκευασία! 

Ο Rwanda Gashonga διατίθεται σε συλλεκτικό σακουλάκι των διακοσίων γραμμαρίων σε κόκκους, για μοναδική εμπειρία και απόλαυση και στο σπίτι σας! Το σακουλάκι είναι τριπλής επίστρωσης με βαλβίδα εκτόνωσης ώστε να διατηρείται καλύτερα η φρεσκάδα του προϊόντος!

Save