Νέα Υπέροχη Γεύση από την Κένυα!
Συνεχίζουμε το γευστικό μας ταξίδι για το Microfarm Project® στον συνεταιρισμό Karatina στην περιοχή Nyeri της κεντρικής επαρχίας της Κένυας. Έχουμε έτσι στη διάθεσή σας έναν ακόμη limited edition specialty καφέ, που καλλιεργείται με πρωτοποριακές μεθόδους και με γευστικο προφίλ που δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Η Μαγεία της Κένυας
Ο καφές πρωτοεμφανίστηκε στην Κένυα από τους Βρετανούς, οι οποίοι έφεραν τους καρπούς από τη γειτονική χώρα της Αιθιοπίας, όπως επίσης και από το νησί Bourbon. Στην Κένυα συναντάμε τις εξαιρετικές ποικιλίες καφέ, SL28 και SL34 – που είναι καφέδες παγκοσμίως γνωστοί και λατρευτοί για την υπέροχη πολυπλοκότητά τους στο ποτήρι, με απαράμιλλη οξύτητα. Ο καφές μεγαλώνει σε φάρμες με ύψη έως και 1800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε συνδυασμό με τα εύφορα ηφαιστιογενή εδάφη της περιοχής, είναι το κλειδί στις απίστευτες γεύσεις που μπορούν να βρεθούν μέσα στον καφέ. Περίπου το 60% του καφέ της Κένυας παράγεται σε συνεταιρισμούς με τους καλλιεργητές να έχουν κτήματα ή φυτείες. Συνήθως, μια μικρή γεωργική έκταση, ή αλλιώς “Shamba”, αποτελείται από καφέ μεγαλωμένο υπό σκιά, ένα σπίτι, και μια καλή ποικιλία από λαχανικά και φρούτα για την καθημερινή χρήση της οικογένειας.

Συνεταιρισμός Karatina
O συνεταιρισμός Karatina βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Karatina στην περιοχή Nyeri στην Κεντρική Επαρχία. Είναι συνδεδεμένο με την κοοπερατίβα Co-op Society που αποτελείται από τους αγρότες Barichu, όπως επίσης και με τους συνεταιρισμούς Karindundu, Gaturiri και Gatomboya. Αυτήν τη χρονική περίοδο ο συνεταιρισμός απαριθμεί περίπου 4.040 ενεργά μέλη και κάθε μέλος κατέχει, κατά μέσο όρο, μισό εκτάριο γης για να καλλιεργήσει καφέ αλλά και macadamia, φασόλια, μπανάνες, καλαμπόκι. Η περιοχή έχει βαθύ, καλά ξηραμένο και γόνιμο κόκκινο ηφαιστειακό έδαφος ανάμεσα στα ύψη των 1800 και 2000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με 953 χιλιοστά βροχής ετησίως.

Με μια ματιά…
Συνεταιρισμός: Karatina, Barichu FCS
Υψόμετρο: 1800 – 2000 μέτρα
Τοποθεσία: Karatina, Nyeri, Central Province
Προετοιμασία: Washed and Sun-Dried on African Beds
Ποικιλία: Αrabica, SL28 και SL34
Ιδιοκτησία: Μέλη Συνεταιρισμού
Γευστικό προφίλ: Άρωμα πυρηνόκαρπων φρούτων και γκρέιπφρουτ και ολοκληρωμένη, γλυκιά οξύτητα λεμονιού, πλούσιο μεταξένιο σώμα και καθαρή, γλυκιά επίγευση καραμέλας και σοκολάτας.

Συγκομιδή
Για να ξεκινήσει η συγκομιδή, οι καρποί πρέπει να έχουν φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο ωριμότητας, δηλαδή συγκέντρωσης σακχάρων στο φρούτο. Εδώ, η συγκομιδή των κερασιών από τα δέντρα του καφέ γίνεται με το χέρι, για να εξασφαλίσουν το μάζεμα μόνο των κατάλληλων ώριμων καρπών.

Υγρή Επεξεργασία
Ο καφές συλλέγεται με το χέρι από τα μέλη των συνεταιρισμών και παραδίδεται στο εργοστάσιο της Καρατίνα όπου και πολτοποιείται. Με τον τρόπο αυτό, αρχικά διαχωρίζει τους πυκνούς κόκκους από τους ανώριμους “mbuni’s” χρησιμοποιώντας την επίπλευση του νερού, το οποίο σημαίνει ότι οι πυκνότεροι κόκκοι θα βυθιστούν και θα αποσταλούν μέσω καναλιών στη δεξαμενή ζύμωσης. Το πρώτο στάδιο της ζύμωσης θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες και έπειτα οι κόκκοι πλένονται και στέλνονται στη δεύτερη δεξαμενή ζύμωσης για άλλες 12-24 ώρες. Μόλις η διαδικασία ζύμωσης ολοκληρωθεί, οι κόκκοι εισέρχονται στα κανάλια πλύσης όπου οι πλωτήρες διαχωρίζονται και οι πυκνοί κόκκοι καθαρίζονται από την κολλώδη ουσία. Έπειτα, οι πλυμένοι κόκκοι θα εισέλθουν στις δεξαμενές, όπου μπορούν να παραμείνουν σε καθαρό νερό για άλλες 24 ώρες.

Αυτή η διαδικασία μουσκέματος επιτρέπει σε αμινοξέα και πρωτεΐνες στην κυτταρική δομή του κάθε κόκκου να αναπτυχθούν, το οποίο οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα οξύτητας και πολύπλοκες γεύσεις φρούτων στο ποτήρι – αυτή η διαδικασία μουσκέματος θεωρείται ότι συνεισφέρει στα γευστικά προφίλ, για τα οποία οι καφέδες από την Κένυα είναι τόσο διάσημοι.

Δοκιμάστε τον πριν εξαντληθεί