MicroFarm Project: El Salvador – Vista Hermosa

MicroFarm Project: El Salvador – Vista Hermosa

Αυτή τη φορά το πάθος μας για τον καφέ, μας οδήγησε στα βάθη του El Salvador!

Η νέα limited edition ποικιλία του MicroFarm Project που διαλέξαμε μετά από πολλά ταξίδια και δοκιμές καφέ ανά τον κόσμο, είναι ο El Salvador – Vista Hermosa!

Το Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η μικρότερη και περισσότερο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Κεντρική Αμερική, με πληθυσμό περίπου 6,29 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα το Σαν Σαλβαδόρ.

Ο καφές καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Ελ Σαλβαδόρ για οικιακή χρήση στις αρχές του 19ου αιώνα και σιγά σιγά έγινε ένα από τα κύρια προϊόντα εξαγωγής και βασικό συστατικό της οικονομίας της χώρας. Πάνω από το 90% των καφέδων του Ελ Σαλβαδόρ καλλιεργούνται σε φυτείες καφέ υπό σκιά, ενώ επίσης, περίπου το 80% των δασών του Ελ Σαλβαδόρ σχετίζονται με φυτείες καφέ υπό σκιά.

Η οικογένεια Pacas

Η νέα μας ποικιλία προέρχεται απευθείας από τη φάρμα Vista Hermosa της οικογένειας Pacas, η οποία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο! Η σχέση τους με τον καφέ ξεκινά από το 1800, όταν ο Jose Rosa Pacas φύτεψε καφεόδεντρα Arabica, ποικιλίας Bourbon στο βουνό Apaneca Lamatepec. Η αγάπη της οικογένειας για τον καφέ πέρασε από τη μια γενιά στην άλλη φτάνοντας στο 1905, όταν ο Fernando Alberto Pacas Figueroa ανακάλυψε μερικά διαφορετικά καφεόδεντρα σε μια φυτεία του. Με αυτούς τους σπόρους φύτεψε νέα δέντρα, δημιουργώντας μια νέα ποικιλία καφέ που ονομάστηκε Pacas προς τιμήν του!

Σήμερα, η οικογένεια Pacas έχει έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας του καφέ με δικούς της μύλους επεξεργασίας.

tumblr_inline_nwibvcRa271t6x6eg_540

Η αφοσίωση και τα ιδανικά της οικογένειας Pacas, μας ενέπνευσαν και μας έκαναν να ταξιδέψουμε μέχρι το μακρινό El Salvador για να τους γνωρίσουμε και να μάθουμε πώς καλλιεργούν, διαλέγουν και παράγουν τον ωμό καφέ από τις φάρμες τους!

Ελ Σαλβαδόρ Vista Hermosa

Το αποτέλεσμα αυτής της υπέροχης γνωριμίας είναι ο νέος μας specialty coffee μέρος του MicroFarm Project της Coffee Island, ‘El Salvador Vista Hermosa’ ποικιλίας Arabica, Pacas. Το όνομά του προέρχεται από τη φάρμα Vista Hermosa όπου καλλιεργείται, ενώ η μέθοδος επεξεργασίας που χρησιμοποιείται είναι η yellow honey. Η φάρμα βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Coatepeque με μία υπέροχη θέα (Vista Hermosa=όμορφη θέα). Θεωρείται ότι είναι το καλύτερο μέρος για να καλλιεργήσει κανείς την ποικιλία Pacas και ενώ παλιά καλλιεργούνταν καφεόδεντρα ποικιλίας Bourbon, τελικά αντικαταστάθηκαν με καφεόδεντρα ποικιλίας Pacas.

tumblr_inline_nwibsoPv331t6x6eg_540

Με μια ματιά!

Φάρμα : Vista Hermosa

Υψόμετρο :  1000- 1150μ.

Τοποθεσία : Canton Caña Brava, Coatepeque , Santa Ana

Προετοιμασία : Yellow Honey Process

Ποικιλία : Pacas

Συγκομιδή: Οκτώβριος με Μάιο

Γευστικό προφίλ

Η ποικιλία Pacas που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1900 στο Ελ Σαλβαδόρ από την οικογένεια Pacas, διατηρεί πολλές από τις ιδιότητες που είναι περιζήτητες στην ποικιλία Bourbon καφέ. Ένα τυπικό προφίλ έχει μεσαίο σώμα που παρουσιάζει ισορροπημένη οξύτητα και γλυκύτητα, με ισχυρές νότες λουλουδιών και μπαχαρικών στη γεύση.

Στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ Vista Hermosa, χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά καφέ επεξεργασμένο με τη μέθοδο yellow honey. Η μέθοδος χαρακτηρίστηκε αρχικά semi-washed, αλλά λόγω της κολλώδους υφής που παίρνει ο καρπός θυμίζοντας μέλι, καθώς και του light κίτρινου χρώματος από την έκθεσή του στον ήλιο, ονομάστηκε yellow honey. Χάρη στη συγκεκριμένη επεξεργασία, ο καφές έχει περισσότερο σώμα και λιγότερη οξύτητα συγκριτικά με την υγρή επεξεργασία, ενώ μπορεί να έχει πιο ομοιόμορφη και σταθερή ποιότητα από τον καφέ που έχει υποστεί φυσική-ξηρή επεξεργασία.

tumblr_inline_nwibt69k051t6x6eg_540

Direct Trade

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε στην Coffee Island έχει τεράστια σημασία, γι’ αυτό και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τις φάρμες με τις οποίες συνεργαζόμαστε ώστε να αξιολογούμε τον εισαγόμενο καφέ με απόλυτη αξιοπιστία κατά την κλίμακα του SCAA (Specialty Coffee Association of America) σε επίπεδο Q-Graders προσφέροντας την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ.

Μέσα από την άμεση συνεργασία και τις βασισμένες στο σεβασμό σχέσεις με τους μεμονωμένους παραγωγούς στις χώρες παραγωγής καφέ, χτίζουμε μακροχρόνιες συμφωνίες που διασφαλίζουν τόσο τους τρόπους συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ αλλά και τις συναλλαγές για την διάθεσή του στο ελληνικό κοινό. Παράλληλα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στην επιστημονικότητα του καφέ, ανταλάσσοντας γνώσεις και μυστικά τεχνογνωσίας με στόχο να παρέχουμε σε όλους εσάς ποιοτικό καφέ που διατηρεί όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προέλευσής του.

tumblr_inline_nwh2eqsMFS1t6x6eg_540

Συσκευασία

Ο limited edition Vista Hermosa, σας περιμένει να τον δοκιμάσετε! Θα τον βρείτε στα καφεκοπτεία μας, στο ειδικό MicroFarm Stand. Η συσκευασία των 200γρ. είναι από υλικό τριών στρωμάτων, ενώ περιέχει και βαλβίδα, για να διατηρεί ιδανικά τη φρεσκάδα του καφέ, χωρίς επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Καλή απόλαυση!

Save