Έχοντας ήδη μπει στην άνοιξη και ενώ οι θερμοκρασία συνεχώς ανεβαίνει, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κρύο φυσικό τσάι.

Κρύο φυσικό τσάι ονομάζουμε μια γευστική και εύκολη παραλλαγή του γνωστού μας ζεστού τσαγιού που φτιάχνουμε στο σπίτι και όχι τα έτοιμα συσκευασμένα ροφήματα που προέρχονται από σκόνες και περιέχουν ζάχαρη, διοξείδιο του άνθρακα και πιθανώς συντηρητικά, με την εμπορική ονομασία ice tea.  Αν δεν έχετε δοκιμάσει να παρασκευάσετε μόνοι σας κρύο τσάι, εδώ σας παρουσιάζουμε μερικούς λόγους που θα πρέπει να το κάνετε.

Το κρύο φυσικό τσάι έχει γεύση γλυκιά και απαλή. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο νερό εξάγει μια διαφορετική χημική ισορροπία από το τσάι απ’ ότι  το ζεστό νερό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο τελικό ρόφημα υπάρχουν λιγότερες κατεχίνες, τανίνες και λιγότερη καφεΐνη (είναι σχεδόν ντεκαφεϊνέ). Όλες αυτές οι ουσίες είναι πικρές και συνεπώς το κρύο τσάι είναι λιγότερο πικρό.

  • Το κρύο φυσικό τσάι έχει γεύση γλυκιά και απαλή. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο νερό εξάγει μια διαφορετική χημική ισορροπία από το τσάι απ’ ότι  το ζεστό νερό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο τελικό ρόφημα υπάρχουν λιγότερες κατεχίνες, τανίνες και λιγότερη καφεΐνη (είναι σχεδόν ντεκαφεϊνέ). Όλες αυτές οι ουσίες είναι πικρές και συνεπώς το κρύο τσάι είναι λιγότερο πικρό.
  • Το κρύο φρέσκο τσάι δεν χρειάζεται ζάχαρη καθώς δεν πικρίζει ποτέ, όσο και αν συνεχίζεται η εκχύλισή του.
  • Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κινητικότητα αντιοξειδωτικών στο τσάι που εκχυλίζεται με κρύο νερό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή στο τσάι με ζεστό νερό.
  • Η κρύα εκχύλιση στο τσάι ενισχύει την περιεκτικότητα αυτού σε βιταμίνη C, καθώς και σε L-Theanine.
  • Έξω έχει ζέστη, θέλετε κάτι δροσερό και υγιεινό, που να παρασκευάζεται εύκολα, γρήγορα και χωρίς θερμότητα, χωρίς εργαλεία.
  • Η κρύα εκχύλιση είναι ένας νέος τρόπος για να απολαύσετε τα ήδη αγαπημένα σας ροφήματα τσαγιού. Η αλλαγή στο γευστικό προφίλ είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να διερευνήσετε τις δυνατότητες των τσαγιών σας.
  • Μπορείτε να το ετοιμάσετε, να το βάλετε στο ψυγείο σας για 2-3 μέρες ή να το πάρετε μαζί σας και να το σερβίρετε με πάγο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το μπουκάλι εκχύλισης και αποθήκευσης.

preview-full-ci_photos_0006_Blog_Το-κρύο-φυσικό-τσάι01

Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ απλός:

  • Βάλτε το τσάι σας (σύμφωνα με τη συνταγή) στο μπουκάλι για κρύο τσάι (Hario Filter in a Bottle)
  • Προσθέστε κρύο νερό.
  • Βάλτε το στο ψυγείο για 3 έως 6 ώρες.
  • Είναι έτοιμο για να το σερβίρετε με πάγο ή χωρίς.
  • Δοκιμάστε το με διάφορα είδη τσαγιού ή προσθέστε αρωματικά για να κάνετε τη δική σας παραλλαγή!!

…και μια συνταγή από τους ειδικούς:

Κόψτε 1 πορτοκάλι, 2 λεμόνια και 2 λάιμς. Ξεπλύνετε και κόψτε με το χέρι ένα ματσάκι μέντας και βασιλικού. Μετρήστε 4 κουταλάκια του γλυκού πράσινο τσάι Gunpowder. Βάλτε τα όλα μαζί στο μπουκάλι Hario FIB και προσθέστε 750ml νερό. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Μόλις το καταναλώσετε ξανά βάλτε νερό και τοποθετήστε εκ νέου στο ψυγείο. Σε 4 ώρες θα έχετε άλλο ένα μπουκάλι παγωμένο αρωματικό τσάι.

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος
Authorized Scae Trainer – Coffee Diploma Awarded – Research & Development in Coffee Island

Save