Καλώς ήρθες σε ένα ακόμα μάθημα του καφέ! Όχι, δεν μπήκες κατά λάθος στο Coffee Campus, απλώς μας αρέσει να μοιραζόμαστε μαζί σου τις γνώσεις και το πάθος μας για τον καφέ. Έτσι, θα μπορείς να κάνεις κάθε φορά τη σωστότερη επιλογή ροφήματος για εσένα, συνδυάζοντας τις πληροφορίες που γνωρίζεις και το γούστο σου. 

Ήδη, από το 1ο “μάθημα” μιλήσαμε για τον καφέ ως φρούτο, τους παράγοντες που τον διαμορφώνουν και τις μεθόδους επεξεργασίας του. Τι συμβαίνει όμως, αφού φτάσει ο καφές στις εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα; Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Μάντεψες σωστά, είναι το καβούρδισμα!

A coffee professional touches the artisan roasting machine

Artisan Roasting: Τέχνη & Επιστήμη 

Γνώση, Εμπειρία, Ικανότητες και Αγάπη. Αυτά είναι τα μέσα μας, για να έχουμε κάθε φορά στα χέρια μας κόκκους καφέ που έχουν αποδώσει τα καλύτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους. 

Στην Coffee Island «ψήνουμε» καφέ για περισσότερα από είκοσι χρόνια κι έχει φτάσει λοιπόν η στιγμή να μοιραστούμε μαζί σου τα μυστικά μας. Ακολούθησέ μας σε αυτό το σύντομο ταξίδι προς τη γνώση και μάθε τα πάντα για το καβούρδισμα. 

The process of artisan roasting

Τι εστί καβούρδισμα;

Είναι το ψήσιμο τον κόκκων. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι! Ο πράσινος καφές δεν έχει ούτε γεύση ούτε άρωμα και για να αναδειχθεί το πλούσιο γευστικό του προφίλ, πρέπει να καβουρδιστεί. Επιπλέον, ανάλογα με τον βαθμό καβουρδίσματος αλλάζει η γεύση και το άρωμα του καφέ, ή αλλιώς το γευστικό του προφίλ.

Artisan roasting machine filled with coffee beans.

Τι είναι το artisan roasting;

Δοκιμή, αναζήτηση και ακρίβεια. Με άλλα λόγια, είναι το καβούρδισμα μικρών ποσοτήτων καφέ, καθώς o roaster ψάχνει την ιδανική καμπύλη ψησίματος, για να αποσπάσει από κάθε ποικιλία τα καλύτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της.

A coffee professional touches the artisan roasting machine

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, που γίνεται μηχανικά. Ένας έμπειρος roaster ελέγχει τον χρόνο ψησίματος και τη θερμοκρασία, για να μας προσφέρει με όλο του το μεράκι μια μοναδική γευστική εμπειρία. Πραγματικοί σύμμαχοί του γίνονται ο συντονισμός των αισθήσεων, η γνώση, η φαντασία και το ταλέντο. 

Τέλος, αφού βρει τη σωστή καμπύλη, μεταφέρει τα αποτελέσματα στο μεγάλο «ψηστήρι», όπου μεγαλύτερες ποσότητες καφέ θα καβουρδιστούν με τον ίδιο τρόπο πριν ταξιδέψουν ως τα καφεκοπτεία μας. 

Κι από εκεί… στα χέρια σου.

A man holding coffee beans in his hands.

Για αυτό μάθε ότι…

A man holding a master blend coffee packaging inside a Coffee Island store.

Χαρμάνι είναι το mix διαφόρων ποικιλιών, που δημιουργεί έναν καφέ με ολοκληρωμένο γευστικό και αρωματικό προφίλ και παράλληλα, ρυθμίζει την ένταση του ροφήματος. Έτσι, απολαμβάνουμε έναν καφέ με δική του ταυτότητα, σταθερότητα και που φυσικά, δεν μπορεί να τον μιμηθεί κανένας άλλος. 

Hands holding different single estate packages

Αντίθετα, μονοποικιλία είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά της: μία και μοναδική ποικιλία καφέ, συνήθως 100% Arabica. Καλλιεργείται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή από όπου και «κληρονομεί» τις γευστικές και αρωματικές της ιδιαιτερότητες. Οι παράγοντες; Οι περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής. 

Coffee mills filled with coffee beans inside a coffee island store

Ο καβουρδισμένος καφές αντέχει στον χρόνο;

Μπορεί η αγάπη σου για τον καφέ να κρατάει καιρό, ο ίδιος όμως όταν καβουρδίζεται -αν δεν αποθηκευτεί σωστά- δεν έχει την ίδια τύχη. Φυσικά, δεν ανήκει στα ευπαθή τρόφιμα, αλλά τα αρώματά του είναι σίγουρα «ευαίσθητα» και για αυτό μπορεί να ξεθυμάνουν. Γιατί αυτό είναι κακό; Γιατί όταν ένας καφές «μπαγιατεύει», χάνει την ιδιαίτερη γεύση του και γίνεται πικρός. 

Ωστόσο, με σωστή αποθήκευση μπορεί να προστατευθεί από τους εχθρούς του. Ο μεγαλύτερός του αντίπαλος είναι το ίδιο το περιβάλλον του και συγκεκριμένα, το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, το φως, η υγρασία, οι οσμές και η υψηλή θερμοκρασία. 

Man sealing a coffee packaging in coffee island store

Στην Coffee Island, η αποθήκευση του καφέ σε κόκκους γίνεται με εξειδικευμένο τρόπο· σε συσκευασίες με ειδική βαλβίδα αντεπιστροφής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δημιουργείται έξοδος για το διοξείδιο του άνθρακα, χωρίς να δημιουργείται δίοδος για το οξυγόνο. Αυτό είναι μια win-win κατάσταση για τον καφέ και εννοείται, για εσένα. 

A woman smelling coffee beans which are offered by a coffee island expert

Τώρα που έμαθες τα πάντα και για τη δεύτερη ενότητα του καφέ, ψήσου να απολαύσεις τα αποτελέσματα του artisan roasting στο ποτήρι σου! 

Coffee mugs inside a coffee island store

Και μην ξεχνάς…

Δοκίμασε τους καβουρδισμένους καφέδες μας σε take away από το espresso bar, ή βρες τους στο καφεκοπτείο και πάρε τον αγαπημένο σου καφέ στο σπίτι.  

The process of artisan roasting