Ιστορίες, έθιμα και γεύσεις για την πιο χαρμόσυνη γιορτή του χρόνου.

Όσο χειμωνιάτικος τύπος κι αν είσαι, το Πάσχα έρχεται για να σε παρασύρει σε μια γιορτή που μυρίζει Άνοιξη και έχει μια ατμόσφαιρα μοναδική. Θρησκεία, λαϊκά έθιμα, οικογενειακές στιγμές, παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα ανθισμένων αγρών μπλέκονται σε μια περίοδο μοναδικής ομορφιάς όπου κατάνυξη και λύτρωση διαδέχονται η μία την άλλη.

Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης – ναι αυτή είναι – έχει τις ρίζες της στο εβραϊκό Πεσάχ. Μια λέξη που σημαίνει πέρασμα και συμβολίζει την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα και την απελευθέρωσή τους από τη σκλαβιά. Γι’ αυτό άλλωστε, η γιορτή ονομάζεται και Ζμαν Χερουτένου που σημαίνει «ο Καιρός της ελευθερίας μας». Το πέρασμα, όμως έχει να κάνει και με την αλλαγή της εποχής από τον Χειμώνα στην Άνοιξη, γι’ αυτό και γιορτάζεται πάντα στην αρχή αυτής της εποχής. Στην Ελλάδα, η λέξη Πάσχα μπορεί να προέρχεται από το εβραϊκό πεσάχ και το αραμαϊκό πασά, αλλά συμβολίζει ένα πέρασμα ακόμα πιο σημαντικό. Το πέρασμα από τον Θάνατο στην Ανάσταση, από τον Φόβο στην Ελπίδα και από το Σκοτάδι στο Φως.

Πάσχα Coffee Island

Η νηστεία της Σαρακοστής κορυφώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως ακριβώς κορυφώνονται και τα Πάθη του Χριστού. Έρχεται η Μεγάλη Τρίτη με το τροπάρι της Κασσάνδρας, η Μεγάλη Τετάρτη με τον μύρο – αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε και άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο – η Μεγάλη Πέμπτη που αναβιώνει το Μυστικό Δείπνο με εκείνο το συγκλονιστικό αντίφωνο του 6ου Ευαγγελίου «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και φυσικά η Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα του απόλυτου πένθους με τους επιταφίους να περιφέρονται σε όλες τις πόλεις και το «Ω γλυκύ μου έαρ» να αντηχεί στους δρόμους. Υπάρχει κανείς που δεν έχει ψιθυρίσει τα λόγια αυτά;

Ειδικά στη Δυτική Εκκλησία ο θρήνος της Μεγάλης Εβδομάδα είναι πιο έντονος σε σχέση με τη δική μας ορθόδοξη θρησκεία όπου το Πάσχα είναι συνώνυμο με την Ανάσταση του Κυρίου και τη λύτρωση από τα πάθη του. Στην Ελλάδα αυτή η μεγάλη γιορτή συνδέεται με μια σειρά από έθιμα. Από τα πιο συνηθισμένα που όλοι τηρούμε με έναν τρόπο αυθόρμητο, μέχρι τα πιο ιδιαίτερα που συναντάμε σε διαφορετικά μέρη της χώρας και έχουν εξαιρετικούς συμβολισμούς.

Πάσχα Coffee Island

Εντυπωσιακά είναι τα έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι Μπότηδες στην Κέρκυρα, είναι το θορυβώδες «έθιμο» με τα κανάτια που ρίχνουν από τα μπαλκόνια τους οι νησιώτες αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Ο Ιερός Νιπτήρας στην Πάτμο είναι μια αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου κατά την οποία ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 ιερέων, όπως ακριβώς έκανε ο Χριστός με τους μαθητές του. Η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα που γίνεται στην Ύδρα από το 1923, ώστε να αγιαστούν τα νερά και να είναι ευνοϊκά για τους ναυτικούς. Η νύχτα των Αερόστατων στο Λεωνίδιο με χιλιάδες χάρτινα φαναράκια να υψώνονται στον ουρανό τη νύχτα της Ανάστασης. Ο νεκρός Ζαφείρης της Ηπείρου, αυτό το παιδικό παιχνίδι όπου ένας παίκτης υποδύεται τον νεκρό και οι υπόλοιποι τον στολίζουν με λουλούδια και μοιρολογούν από πάνω του. Είναι δεκάδες τα έθιμα της χώρας μας που οι ρίζες τους χάνονται μέσα στον χρόνο. Και μαρτυρούν με τον δικό τους τρόπο πόσο σημαντική γιορτή είναι το Πάσχα για όλους μας.

Πάσχα Coffee Island

Αυτή τη γιορτή που μυρίζει ελληνική παράδοση τιμάμε στα Coffee Island με τον τρόπο που της αξίζει. Με γεύσεις και αρώματα που συνοδεύουν τις οικογενειακές στιγμές και δημιουργούν από μόνα τους ένα ακόμα έθιμο. Ο ελληνικός καφές πρωταγωνιστεί στο Καφεκοπτείο μας για να μας θυμίσει την αγνότητα μιας συνήθειας που έρχεται από το παρελθόν της χώρας. Τα μυρωδάτα μπισκότα βανίλιας με κροκάν αμυγδάλου συνοδεύουν το καφεδάκι με φίλους και συγγενείς και έχουν τη γεύση της Άνοιξης αλλά και του πιο χαρούμενου μήνα όλου του χρόνου. Το αφράτο πολίτικο τσουρέκι με τη μαστιχωτή υφή είναι το απολαυστικό πρωινό αυτών των ημερών και σου ξυπνά αναμνήσεις από παιδικά Πάσχα και γιορτινές στιγμές στο σπίτι με όλη την οικογένεια μαζεμένη.

Πάσχα Coffee Island

Άλλωστε, στην χώρα μας κάθε μεγάλη γιορτή είναι συνώνυμη με στιγμές ξεχωριστές και συνήθειες που συνδέονται μόνο με αυτή. Στα Coffee Island δημιουργούμε τη δική μας παράδοση με λιχουδιές και ροφήματα που μας φέρνουν πιο κοντά και κάνουν να ακούγεται ακόμα πιο χαρμόσυνο το μήνυμα «Χριστός Ανέστη!».