Τα βότανα είναι πηγή ζωής και ευεξίας! Η θεραπευτική τους δράση αναζωογονεί, τονώνει, και ενδυναμώνει τον οργανισμό.

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί τα χρησιμοποιούσαν για να ανακουφίσουν πόνους, να αντιμετωπίσουν ασθένειες και να επιτύχουν συναισθηματικές καταστάσεις, όπως ευεξία και ηρεμία. Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη και η σημασία που τους αποδόθηκε, ώστε από κάποιους θεωρήθηκε ότι μερικά από αυτά έχουν “μαγικές”ιδιότητες!

Εμείς στην Coffee Island, μαζέψαμε ποικιλίες από τα πιο ευεργετικά είδη βοτάνων και τα φέρνουμε κοντά σας, ώστε να απολαύσετε τη δύναμη της φύσης σε ένα φλιτζάνι. Τα βότανά μας είναι όλα μαζεμένα από ντόπιους παραγωγούς, που με αφοσίωση και μεράκι τα συλλέγουν με το χέρι από τις βουνοπλαγιές ή τις καταπράσινες πεδιάδες όπου αυτά φυτρώνουν. Φέρνουμε, λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε:

Πρώτα από όλα το τσάι, τον βασιλιά του βουνού! Η επίσημη ονομασία του είναι Sideritis syriaca που σημαίνει “αυτός που είναι από́ σίδερο”, λόγω των πλούσιων ιδιοτήτων του. Το τσάι του βουνού δε μοιάζει με το απλό τσάι! Είναι γευστικό, με έντονα αρωματικά στοιχεία και μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με την προαιρετική προσθήκη μελιού. Έχει ιδιότητες αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές, ενώ βοηθά στην πέψη κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα ακόμη πασίγνωστο βότανο, είναι το χαμομήλι. Μπορεί να φαίνεται “ταπεινό”στην εμφάνιση, όμως οι ιδιότητές του κρύβουν μεγάλη θεραπευτική δύναμη! Οι θεραπευτικές του ιδιότητες, ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα σε πολλούς λαούς όπως στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι Αιγύπτιοι και οι Σκανδιναβοί το έκαναν προσφορά, στους θεούς του ήλιου. Το όνομά του αυτολεξεί, σημαίνει «το μήλο που βρίσκεται χαμηλά» εξ ‘ου και η ονομασία χαμέμηλο και του αποδόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, χάρη στο άρωμα μήλου που αναδύει. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική, με φρουτώδεις νότες. Το συναντούμε σε συστάδες στα εδάφη της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας αλλά και αλλού και η συγκομιδή του πρέπει να γίνει όταν ξεκινήσει να ανθίζει, κατά τις πρωινές ώρες. Οι καταπραϋντικές και μυοχαλαρωτικές του ιδιότητες το έχουν κάνει ιδιαίτερα διαδεδομένο σήμερα. Πολλές οι χρήσεις του χαμομηλιού αλλά τίποτε δε συγκρίνεται με την απαλή γεύση ενός ζεστού φλιτζανιού το βράδυ πριν από τον ύπνο!

Η γοητευτική Λουΐζα, χρησιμοποιείται και ως αφέψημα και στη μαγειρική, για να δώσει άρωμα λεμονιού στα φαγητά! Είναι συγγενής του γνωστού μας λεμονόχορτου, επιστημονικά ονομαζόμενου Lemon verbena, ενός φυτού προερχόμενου από την Νότιο Αμερική που προσαρμόστηκε όμως τέλεια στο μεσογειακό μας κλίμα. Η Λουΐζα, χαρακτηρίζεται για την έντονη κιτρική γεύση της που θυμίζει λεμόνι. Πήρε τη σύγχρονη ονομασία της, από την πριγκίπισσα της Πάρμας, Μαρία Λουΐζα. Πρόκειται για έναν φυλλοβόλο θάμνο, που έχει ταιριάξει απόλυτα με το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας. Ανάμεσα σε άλλες, έχει αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές, αναλγητικές ιδιότητες, αποτρέπει την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό και διευκολύνει την πέψη. Το εύγευστο αυτό ρόφημα είναι κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας ειδικά μετά τα γεύματα!

Για υγεία κι ευεξία, το φασκόμηλο είναι ο κατάλληλος σύμμαχος! Έχει πάρει το λατινικό του όνομα Salvia από το ρήμα salvere, που σημαίνει «είμαι υγιής». Οι αρχαίοι Έλληνες, μάλιστα, το αφιέρωναν στο θεό Δία σαν ιερό βότανο! Έρχεται από τα βουνά της Αχαΐας στην Πελοπόννησο και από την περιοχή Μαργαριτίου Θεσπρωτίας στην Ήπειρο. Το ρόφημα από φασκόμηλο είναι ιδιαίτερα αρωματικό, με κιτρικά στοιχεία. Μπορεί να καταναλωθεί και με την προσθήκη μελιού που προσδίδει γλυκύτητα. Το ελληνικό φασκόμηλο μάλιστα, θεωρείται από τις καλύτερες ποιοτικά ποικιλίες.

Αναμφίβολα, ένα από τα πιο αγαπημένα μας βότανα είναι η μέντα! Χρησιμοποιείται από́ την αρχαιότητα στη μαγειρική́, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική́. Η πιπερόριζα όπως αλλιώς είναι γνωστή η μέντα σε εμάς, είναι μια ειδική κατηγορία μέντας. Πιστεύεται ότι προήλθε από την διασταύρωση πράσινης μέντας με την υδρόβια, γνωστή ως “νερομέντα”. Σύμφωνα με το μύθο, πήρα το όνομά της σε ανάμνηση της νύφης Μίνθης, την οποία ερωτεύτηκε ο Άδης και την μεταμόρφωσε σε φυτό για να τη λυτρώσει από τη ζήλεια της Περσεφόνης. Το αφέψημα της μέντας, έχει καταπραϋντικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Είναι το τέλειο ρόφημα για να ξεκινάς την ημέρα σου με αίσθηση φρεσκάδας!

Η πανέμορφη λεβάντα, με τα χαρακτηριστικά της μωβ άνθη, μαζεύεται από το βουνό Ερύμανθος της Αχαΐας, το βουνό της Αρτέμιδος! Είναι γνωστή́ για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές της ιδιότητες
και χρησιμοποιείται ως αφέψημα αλλά και στην αρωματοποιία. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω. Φύεται σε συστάδες των 60-80 εκατοστών και έχει βελούδινα στην υφή, γκριζοπράσινα φύλλα. Η λεβάντα θεωρείται το μυστικό συστατικό ομορφιάς της βασίλισσας Κλεοπάτρας. Έχει έντονη γεύση με νότες πικράδας και προσιδιάζει στο δεντρολίβανο γι’ αυτό χρησιμοποιείται και στη μαγειρική ως μπαχαρικό. Θα τη χαρακτηρίζαμε ως ένα βότανο με… περιεχόμενο που καταρρίπτει το μύθο ότι ό,τι είναι όμορφο στην εμφάνιση δεν είναι και στην ουσία του!

Τα μείγματα βοτάνων απογειώνουν τη γεύση και χαρίζουν extra τόνωση, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά δυο ή περισσότερων βοτάνων. Το μείγμα από τσάι του βουνού και μέντα, αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό, ενώ η γλυκιά του γεύση χαρίζει μακρά απολαυστική επίγευση. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να χαλαρώσεις το απόγευμα αλλά και να πάρεις δύναμη για να συνεχίσεις τη μέρα σου, από το να φτιάξεις ένα απολαυστικό ρόφημα από βότανα! Ο συνδυασμός δίκταμου, φασκόμηλου και μέντας προσφέρει ένα δροσιστικό μείγμα με αρωματική γεύση που προσφέρει ευχαρίστηση. Έναν ακόμα δυναμικό συνδυασμό, αποτελεί το μείγμα από μελισσόχορτο, μέντα και λεβάντα. Με αναζωογονητικό άρωμα λεμονιού δημιουργεί μια αίσθηση φρεσκάδας και ζωντάνιας. Όλη η δύναμη της φύσης βρίσκεται κλεισμένη μέσα σε μια μικρή κουταλιά από μείγμα βοτάνων! Τα φέρνουμε κοντά σας για να σας τονώσουν αλλά και να σας ευχαριστήσουν!

Δοκιμάστε τις ποικιλίες μας, μαζεμένες με το χέρι, απολαύστε τα γευστικά ροφήματα Την νέα αγαπημένη σας υγιεινή συνήθεια. Νιώστε τη διαφορά ήδη από την πρώτη κούπα!

Save