Πρόσφατα, συναντηθήκαμε με τον Jörg από την εταιρεία MAHLKÖNIG και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη συνεργασία της εταιρείας του με την Coffee Island, καθώς και να θυμηθούμε τις εμπειρίες που έχουμε μοιραστεί όλον αυτόν τον καιρό.

Ο ίδιος ο Jörg ξεκίνησε την καριέρα του στην MAHLKÖNIG! Έγινε μέλος της ομάδας ως ασκούμενος το 2001. Σήμερα, έχοντας περάσει από διάφορες θέσεις και επίπεδα (από freelancer έως marketing manager), βρίσκεται στην ίδια εταιρεία στο ρόλο του Διευθυντή Πωλήσεων για την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη! Κατάφερε, μάλιστα, να ιδρύσει μια νέα επιχείρηση στην Shangai. Η MAHLKÖNIG απέδειξε μαζί του ότι επενδύει στους ανθρώπους της και τις συνεργασίες της!

Σήμερα, η εταιρεία έχει αποκτήσει 210 συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο και ανάμεσά τους συναντούμε και την Coffee Island. Όλα ξεκίνησαν 2 χρόνια νωρίτερα, όταν ο Jörg συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο, Διευθύνων Σύμβουλο (CEO) της Coffee Island, και ανακάλυψαν πως μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ποιοτικό specialty καφέ, ανέφερε ο Jörg συνεχίζοντας τη διήγησή του. Ήταν αναπόφευκτο να αναπτυχθεί μια “καρμική”σχέση ανάμεσά τους που τους οδήγησε στην απόφαση να συνεργαστούν και να προχωρήσουν παρέα στο δρόμο του… ποιοτικού καφέ! Αυτός είναι και ο λόγος που η Coffee Island αποτελεί ένα σημαντικό πελάτη στο portfolio της MAHLKÖNIG.

Ο κύριος τομέας της MAHLKÖNIG είναι ο σχεδιασμός αλεστικών μηχανών/ μύλων για την κοπή/ άλεση, των καλύτερων ποικιλιών καφέ και χαρμανιών. Ο Jörg μας μίλησε επιπλέον για το πώς ξεκίνησε η εταιρεία. Στην αρχή, η MAHLKÖNIG ονομαζόταν Stawert και η δράση της εστιαζόταν κυρίως στην παραγωγή ηλεκτροκινητήρων. Κατά τη δεκαετία του 60’, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, όπου οι άνθρωποι συνέρχονταν από τον πόλεμο, έστρεψε το ενδιαφέρον της στον καφέ και τα μπαχαρικά αλλάζοντας ριζικά το αντικείμενό της και στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς τους μύλους άλεσης!

Το 1999 η εταιρεία άλλαξε ιδιοκτησία και από τότε δημιουργήθηκε γκάμα προϊόντων για να “αλέθουν on-demand” ενώ παράλληλα, η MAHLKÖNIG επεκτάθηκε και στην άλεση του καφέ espresso. Θα αναρωτιέστε γιατί το να γίνεις αυθεντία σε αυτό το συγκεκριμένο τύπο άλεσης είναι σημαντικό! Πολύ απλά επειδή προσφέρει το τέλειο και πιο πρακτικό μέγεθος “ελεγχόμενου” καφέ, ομοιόμορφα σχηματισμένου. Η σωστή άλεση συνεισφέρει χαρακτηριστικά στη διαδικασία παρασκευής του πιο εκλεπτυσμένου φλιτζανιού καφέ.

Μαζί με την Coffee Island, διεξήγαγαν έρευνες και τεχνικές δοκιμές προκειμένου να φέρουν και πάλι στο επίκεντρο το ενδιαφέρον για την ποιότητα! Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, είναι κομβικής σημασίας και  για τις δυο εταιρείες! Τόσο όσο και στην περίπτωση των καφέδων το επίπεδο εκχύλισης, καθώς μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη διαδικασία και να μεταβάλει ακόμη και τη γεύση του καφέ.

Η MAHLKÖNIG έχει ιδρύσει δική της Ακαδημία Άλεσης στο Αμβούργο όπου γίνεται σχολαστική εκπαίδευση πάνω στην τέχνη άλεσης του καφέ! Οι σπουδαστές, μπορούν να μάθουν στην Ακαδημία, από τη σημασία του να καθαρίζει κανείς ενδελεχώς τις μηχανές μέχρι το πόση βαρύτητα έχει το να κόβει τον κόκκο σωστά. Η MAHLKÖNIG είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που δε “φοβάται” κι επιχειρεί να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει τους νέους επαγγελματίες στο χώρο!

Πώς όμως διαβλέπεται το μέλλον για την MAHLKÖNIG; Η καινοτομία είναι πάντα ένας στόχος με θετικές προοπτικές εξέλιξης. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον της επιχείρησης, βρίσκεται στραμμένο σε ένα νέο concept της εταιρείας! Το “άλεσμα βάσει βάρους” που σύμφωνα με τον Jörg, αποτελεί το μέλλον στην εξέλιξη του επαγγέλματος. Μέχρι τώρα, ο τρόπος άλεσης βασιζόταν και προσαρμοζόταν βάσει του κριτηρίου του χρόνου αλλά από εδώ και εμπρός θα εκτελείται με βάσει το βάρος.

Στην Coffee Island αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις μελλοντικές εξελίξεις και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην καλύτερη ποιότητα άλεσης καφέ!