Συναντήσαμε τον Sam, στο loft του GazARTE λίγη ώρα μετά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του στο event της Coffee Island. Στην αρχή μας ξάφνιασε γιατί εμφανίστηκε φορώντας ένα πολύ «ζεστό» και επίσημο κοστούμι, αν σκεφτεί κανείς ότι «έξω» είχε 38 βαθμούς Κελσίου.

Μετά όμως, μας θύμισε, πολύ ευγενικά, ότι γεννήθηκε στην Αιθιοπία και η αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες μας φάνηκε λογική. Σε μια πολύ γλυκιά και γεμάτη συναισθήματα συνέντευξη μιλήσαμε για τα πάντα, από τον πατέρα του που πέρασε όλη του τη ζωή «μέσα» στον καφέ, μέχρι πόσους καφέδες καταναλώνει κάθε μέρα (και είναι πολλοί)!

Πότε και πώς αποφασίσατε να «μπείτε» στη βιομηχανία του καφέ;

Γεννήθηκα στην Αιθιοπία, σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Agaro. Ο πατέρας μου ήταν στη βιομηχανία του καφέ από το 1949. Έμαθα τα πάντα για τον καφέ από την οικογένειά μου και πιο συγκεκριμένα από τον πατέρα μου.

Ποιο είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που μπορεί να συναντήσει κανείς στον κλάδο του καφέ;

Νομίζω όλη η διαδικασία είναι πολύ συναρπαστική. Όταν επιστρέφω στη φάρμα είναι, πάντα, πολύ γλυκό να θαυμάσω τα φανταστικά “λουλούδια” του καφέ και να απολαύσω τα εκπληκτικά αρώματα και τις μυρωδιές τους. Όλη η εμπειρία, από το δέντρο, στο λουλούδι και στο κεράσι του καφέ είναι πανέμορφη. Όταν συλλέγεις τα κεράσια ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις, είναι θα λέγαμε σαν την εγκυμοσύνη, ποτέ δεν ξέρεις αν στο τέλος θα είναι αγόρι ή κορίτσι. Επίσης, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα “βγουν” οι καρποί τον επόμενο χρόνο. Απολαμβάνω τα πάντα από αυτή την εμπειρία. Απολαμβάνω τα λουλούδια του καφέ, απολαμβάνω τα κεράσια του καφέ, απολαμβάνω το δειγματισμό, το ψήσιμο. Κάποιοι, μερικές φορές, περιμένουν 1-2 μέρες μέχρι να δοκιμάσουν τον καφέ. Εγώ δεν περιμένω τόσο πολύ.

Μπορείτε να μας πείτε κάποια περισσότερα πράγματα για τη δουλειά σας;

Ακολουθώ λίγο διαφορετικό εργασιακό μοντέλο από αυτό που ακολουθούσε ο πατέρας μου. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στις ΗΠΑ το 2004 και εκεί μου παρουσιάστηκαν πολλές ευκαιρίες που αφορούσαν τον specialty καφέ. Οι άνθρωποι εκεί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στο specialty καφέ. Έτσι, το 2005 ξεκίνησα στις ΗΠΑ τις σπουδές μου στα οικονομικά.

“Με τις τιμές να “πέφτουν” συνεχώς και να επηρεάζουν άμεσα το κόστος του καφέ, εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας περισσότερα χρήματα από το μέσο όρο, χάρη στη συνεργασία μας με την Coffee Island.” S. D.

Στην ομιλία σας, δηλώσατε εμφατικά ότι εγγυάστε προσωπικά πως οι υπάλληλοί σας πληρώνονται επαρκώς και ότι ο μισθός τους είναι έως και 4 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της Αιθιοπίας. Θα μας πείτε λίγα περισσότερα γι’ αυτό;

Ειλικρινά, για μένα ως παραγωγός του καφέ, το συναίσθημα είναι εντελώς διαφορετικό. Εννοώ, όλοι στη βιομηχανία του specialty καφέ έχουν καλές προθέσεις αλλά, μερικές φορές, δεν γνωρίζουν πόσος είναι ένας “αληθινός” μισθός. Για παράδειγμα, τα παιδιά της Αιθιοπίας πληρώνονται με ένα δολάριο τη μέρα. Και κάνουν μια πολύ σκληρή δουλειά! Καθημερινά, δουλεύουν κάτω από τον καυτό ήλιο από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά “βγάζουν” μόνο ένα δολάριο. Έτσι, αποφάσισα ότι έχω τα μέσα να τους πληρώνω λίγο παραπάνω σαν ανταμοιβή για τον υπέροχο καφέ που μας προσφέρουν. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που δουλεύουν στη φάρμα μας. Αγαπάω την οικογένεια μου, αγαπάω τη μαμά μου, αγαπάω την αδερφή μου και πιστεύω ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να ανταμείβονται περισσότερο από οποιονδήποτε!

2

Άρα υποθέτουμε ότι όσοι εργάζονται για εσάς και την εταιρεία σας είναι ικανοποιημένοι;

Ναι, είναι ικανοποιημένοι. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν για τον καφέ μόνο από την πλευρά της καλλιέργειας και πρέπει να τους ανταμείψουμε για τη δουλειά τους. Οι καλλιεργητές του καφέ ζουν στη φάρμα, ενώ αυτοί που συλλέγουν τον καφέ ζουν στην πόλη όπου το κόστος ζωής είναι πολύ αυξημένο αλλά κανείς δεν μιλάει για τα δικά τους προβλήματα, το δικό τους εισόδημα. Ελπίζω μια μέρα πως όλοι θα πληρώνονται περισσότερο, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν, χωρίς συνεργασίες όπως αυτή που έχουμε με την Coffee Island. Μας υποστηρίζουν, μας φροντίζουν, λένε ΟΚ, αν ο καφές είναι καλός και εμείς είμαστε ευτυχισμένοι. Μην ξεχνάτε ότι ο καφές είναι ένα από τα πιο ευμετάβλητα προϊόντα στον κόσμο. Η τιμή του καφέ μπορεί να «ανέβει» και μετά από 50’’ να «πέσει» ξανά.

Ο πατέρας μου, μετά από 50 χρόνια στο χώρο του καφέ, έμεινε παράλυτος και τελικά απεβίωσε με το άγχος της αυξομείωσης της τιμής του καφέ. Γενικά, δεν υπάρχει σταθερό εισόδημα, έτσι είναι δική μου ευθύνη, όποιος εργάζεται για μένα, να έχει σταθερό εισόδημα, να μπορεί να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο και να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Με τις τιμές αυτή την εποχή να κατρακυλάνε, κάτι που επηρεάζει άμεσα και το συνολικό κόστος του καφέ, εμείς ακόμα καταφέρνουμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους μας πολύ πάνω από το μέσο όρο, και γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε την Coffee Island για τη συνεισφορά της.

Ας πούμε λίγο για την Coffee Island. Ποια ήταν η εντύπωσή σας όταν τους συναντήσατε για πρώτη φορά;

Γνώρισα τον Κωνσταντίνο πέρυσι στο Coffee Festival στη Νέα Υόρκη. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα μεγάλες προσδοκίες γιατί όταν σκέφτεσαι specialty καφέ το μυαλό σου ταξιδεύει στη Σκανδιναβία, τη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Χθες, ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στην Coffee Island και πρέπει να πω ΓΟΥΑΟΥ! Μιλώντας σαν barista, είμαι τύπος που κοιτάει κάθε λεπτομέρεια, από το πόσο καθαρή είναι η μηχανή του espresso, μέχρι το πώς εκχυλίζεται ο espresso στο φλυτζάνι. Ο espresso που δοκίμασα, ήταν ένας από τους καλύτερους που έχω πιει και το λέω αυτό έχοντας δοκιμάσει καφέδες από την Αυστραλία και τη Σκανδιναβία μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Έχω δοκιμάσει χιλιάδες espresso στη ζωή μου αλλά ειλικρινά ο χθεσινός espresso ήταν από τους καλύτερους.

Αυτή τη στιγμή δουλεύεις πάνω στο MicroFarm Project®. Ποιο είναι το επόμενο βήμα που θα κάνετε μαζί με την Coffee Island;

Ο καφές από το MicroFarm Project® είναι λίγο διαφορετικός από τους άλλους γιατί όταν ασχολείσαι με το MicroFarm, δίνεις περισσότερη σημασία στις λεπτομέρειες. Φροντίζεις τα πάντα, από το υπέδαφος μέχρι το φυτό, και οφείλεις να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον σε κάθε στάδιο, σε κάθε σου κίνηση.

To να μιλάς για τον καφέ θα είναι το επόμενο big thing! S.D.

3

Ποια είναι η γνώμη σας για τους καταναλωτές του καφέ στην Ελλάδα;  

Η κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα φαίνεται πολύ ανεπτυγμένη αλλά πιστεύω το σημαντικότερο είναι οι baristi να ξέρουν τι κάνουν, να γνωρίζουν και να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Νομίζω οι καταναλωτές πάντα θα θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον καφέ που καταναλώνουν. Όταν «τρέχεις» ένα coffee shop με την οικογένειά σου για 27 χρόνια, το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις και εγώ ακόμα μαθαίνω. Δεν σταματάω ποτέ να μαθαίνω, κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι παραπάνω. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εκπαιδεύσεις τους καταναλωτές και μέσα από τα παραδοσιακά media αλλά και μέσα από τα social media. To να μιλάς για τον καφέ θα είναι το επόμενο big thing!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές και πόσους καφέδες πίνετε τη μέρα;

Όταν ξυπνήσω το πρωί, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να δοκιμάσω έναν Ethiopia Yirgacheffe. Έχουμε τον πιο αγνό καφέ που διαλέγεται προσεκτικά στο χέρι από τις γυναίκες της φάρμας μας, αντί να γλυτώνουμε χρόνο χρησιμοποιώντας απρόσωπες μηχανές. Έτσι, το περνάμε στο επόμενο επίπεδο εξάγοντας τον Yirgacheffe.

Εάν δεν πιω έναν Ethiopia Yirgacheffe, η μέρα μου δεν θα ξεκινήσει καθόλου καλά! Συνήθως, πίνω από 10 έως 12 καφέδες και στο τέλος της μέρας, πίνω έναν ακόμα espresso πριν πέσω για ύπνο για να τελειώσει η μέρα μου με τον καλύτερο τρόπο.

Save