Grinding is our dedication. Αυτό γράφει κάτω από το λογότυπο και είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις καθώς μπαίνεις στα γραφεία της Mahlkönig. Και όντως σύντομα διαπιστώνεις ότι έτσι είναι.

Λίγο καιρό πριν, μια εξαμελής ομάδα της Coffee Island επισκέφτηκε στο Αμβούργο τα γραφεία και το εργοστάσιο παραγωγής της Mahlkönig. Η γερμανική εταιρία έχει μια ιστορία 80 χρόνων στο χώρο της και παρά τις σειρήνες της αγοράς, έμεινε αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει καλύτερα από τον καθένα. Να κατασκευάζει εξ ολοκλήρου χειροποίητους μύλους άλεσης. Με χαρά μας ενσωματωθήκαμε στην ομάδα της για δύο μέρες γεμάτες εκπαίδευση και γνώση.

Mahlkönig σημαίνει ο Βασιλιάς της άλεσης, όπως μας εξήγησε ο Joerg. Ο Joerg Krahl είναι Sales Director για την Βόρεια και την Ανατολική Ευρώπη και ο άνθρωπος που μας υποδέχτηκε. Στενός συνεργάτης μας, αλλά και φίλος, ανέλαβε να μας κάνει μία μικρή παρουσίαση της εταιρείας. Η εταιρεία έχει σαφή προσανατολισμό στην ποιότητα και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στα πάντα. Από το πόσο προσεγμένη ήταν μια απλή εισαγωγική παρουσίαση, μέχρι τη διάταξη των χώρων, τη διακόσμηση αλλά και τη κουλτούρα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.  Στη συνέχεια ο Joerg μας σύστησε το Christian Klatt, Senior Product Manager της εταιρείας, τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από όλα σχεδόν τα projects. O Cristian ανέλαβε να μας ξεναγήσει στο παραγωγικό κομμάτι του εργοστασίου.

Περνώντας τη κεντρική πύλη, καταλαβαίνει κανείς ότι οι εγκαταστάσεις είναι ευδιάκριτα χωρισμένες σε δύο κεντρικά κτίρια. Στο ένα στεγάζονται τα γραφεία, οι αίθουσες εκπαίδευσης και η Ακαδημία Hemro (όπου Hemro είναι ο όμιλος που ανήκει η  Mahlkönig) και στο άλλο στεγάζεται η MK technologies, εκεί όπου κατασκευάζονται τα μαχαίρια για τους μύλους άλεσης της εταιρείας. Τα δύο κτίρια χωρίζει ένας καταπράσινος προαύλιος χώρος και ενώνονται με δύο φαρδιούς διαδρόμους. Στον έναν βρίσκονται εργαστήρια δοκιμών και αποθηκευτικοί χώροι, ενώ στον άλλο είναι η γραμμή συναρμολόγησης των μύλων.  Η ξενάγηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή, βλέποντας όλη αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την προσοχή που δίνεται και στο παραμικρό.

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι είναι το μέρος όπου κατασκευάζονται τα μαχαίρια. Ο Cristian μας εξηγεί ότι το κομμάτι αυτό είναι αυτό που κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει, να ηγείται της αγοράς. Έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε μηχανήματα και τεχνογνωσία, ώστε να παράγουν τα καλύτερα μαχαίρια της αγοράς, φτάνοντας σε σημείο να προμηθεύουν ακόμα και ανταγωνιστικές εταιρείες. Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο είναι η μελέτη που χει κάνει κάθε εταιρεία, όσον αφορά τη χάραξη των μαχαιριών, δηλαδή το σχήμα και το βάθος των εγκοπών. Ο Cristian μας εξηγεί γιατί αυτό έχει σημασία. «Κάθε μαχαίρι πρέπει να σμιλευθεί και οι εγκοπές πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σχήμα, γωνία και βάθος χάραξης. Αυτή η ιδιαιτερότητα της χάραξης καθορίζει και την ποιότητα της άλεσης. Όσο πιο μεγάλη η γωνία, τόσο πιο επιθετική και γρήγορη η άλεση, άρα θα πρέπει να υποστηρίζεται και από ισχυρότερο μοτέρ. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες του κάθε χρήστη». Έτσι, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παράξει από οικιακής χρήσης μύλους, όπως τον Vario μέχρι βιομηχανικούς.

Κατά τη παραμονή μας εκεί, παρακολουθήσαμε τεχνικά σεμινάρια, επιστημονικές παρουσιάσεις και συμμετείχαμε σε πάνελ συζητήσεων σχετικά με καινοτόμα προϊόντα. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, καθορίσαμε και το πλαίσιο συνεργασίας των δύο εταιρειών, στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογιών και προϊόντων.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, γίναμε μάρτυρες της υψηλής εξειδίκευσης και της αφοσίωσης όλων στην τελειότητα και στην υψηλή ποιότητα. Όπως έλεγε και ο Cristian, accuracy. Accuracy, τελειότητα, ακρίβεια… γιατί μπορεί και το παραμικρό λάθος να επηρεάσει την προσπάθεια χρόνων.

Ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει το ταξίδι πολύ καιρό πριν… Από τη στιγμή που θα φυτρώσει το άνθος στο κλαδί του δέντρου μέχρι να ψηθεί ο κόκκος, θα περάσει παραπάνω από ένας χρόνος. Το άνθος θα γίνει καρπός, ο καρπός θα ωριμάσει, θα συλλεχθεί, θα επεξεργαστεί, θα αποθηκευτεί, θα ταξιδέψει στην άλλη άκρη της γης και θα πάει για καβούρδισμα. Ακόμα και τότε, πριν φτάσει στο φλιτζάνι, θα γίνουν αμέτρητες δοκιμές ψησιμάτων και εκχυλίσεων, προτού να καταλήξει στο φλιτζάνι μας. Όλος αυτός ο κόπος, όλος αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι μάταιο, αν στα τέσσερα δευτερόλεπτα που διαρκεί η άλεση, κάτι πάει στραβά.

blog-mahlkoenig_images_3

Στη Coffee Island δε διαλέγουμε τους συνεργάτες μας με βάση τα εμπορικά κριτήρια, αλλά χτίζουμε σχέσεις, δημιουργούμε πάνω σε αυτές και αναπτυσσόμαστε. Για μας η λέξη καφεκοπτείο που συνοδεύει την επωνυμία μας, είναι το κλειδί.  Με τους ανθρώπους της Mahlkönig μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την ποιότητα, το ίδιο όραμα.

Ο καφές για μας, είναι επιστήμη.