Γενικά άρθρα

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τον καφέ!

Ο καφές αποτελεί μία καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους ενώ αποτελεί μια προσιτή απόλαυση. Είναι η πρώτη μας σκέψη το πρωί, η αφορμή να συναντηθούμε με τους φίλους μας, η απαραίτητη συντροφιά μας. Ο καφές έχει εισχωρήσει διακριτικά στη ζωή μας, κρατώντας μας συντροφιά σε όλες τις στιγμές μας, όμορφες ή άσχημες. Ποσό καλά όμως γνωρίζουμε τον καφέ; Ας δούμε 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για τον καφέ και τα είδη του.

  1. Ο καφές είναι γεωργικό προϊόν. Τα καφεόδεντρα παράγουν καρπούς οι οποίοι ονομάζονται κεράσια του καφέ. Κατά τη συγκομιδή (harvesting) τους, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι μόνο τα ώριμα κεράσια χρειαζόμαστε. Το χρώμα τους είναι συνήθως έντονο κόκκινο.
  2. Ο Freddo Cappuccino δεν έχει πολλές θερμίδες. Ο Coffee Island Freddo cappuccino με αφρόγαλα έχει μόνο 37 θερμίδες, ενώ με κρέμα 418 θερμίδες. Ως εκ τούτου υπάρχει τρόπος να απολαύσουμε το Freddo μας, χωρίς ενοχές.
  3. Flat White με καταγωγή από την Ωκεανία. Τι είναι όμως ο Flat White; Είναι ένα μικρό cappuccino με εντονότερη γεύση καφέ. Αποτελείται από διπλό ristretto και αφρόγαλα (γάλα και ελάχιστη κρέμα). Σερβίρεται ζεστό (60-65) με το γάλα να σχηματίζει καλλιτεχνικά σχέδια στην επιφάνειά του.
  4. Ο καφές φυλάσσεται σε ειδικά δοχεία. Ο καφές αποτελεί εβδομαδιαίο προϊόν. Επομένως, χρειάζεται να αγοράζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε την προσεχή εβδομάδα, ώστε να παραμένει «φρέσκος» και να διατηρεί τα αρώματά του. Απαραίτητο είναι να φυλάσσετε σε ειδικό δοχείο, αεροστεγώς κλεισμένος, σε σκιερό μέρος, μακριά από βότανα, μπαχαρικά, κ.α. Φυσικά, η επιλογή του ψυγείου είναι απαγορευτική, διότι τα αρώματα που υπάρχουν στο ψυγείο, θα απορροφηθούν από τον καφέ.
  5. O «Greek Freddo espresso» αποτελεί ελληνική πατέντα. Ο πρώτος χτυπημένος espresso με δύο δόσεις espresso και πάγο είναι η ελληνική εκδοχή του παγωμένου espresso. Ο κλασσικός Ιταλικός Freddo espresso είναι espresso με πάγο ή espresso που έχει παγώσει στο ψυγείο.

  1. Όνομα με Ιστορία για τον Cappuccino. Η ονομασία του προήλθε από τους μοναχούς καπουτσίνους (capuchin friars) λόγω της λευκής κουκούλας πάνω στον καφέ ρουχισμό τους.
  2. Οι καταναλωτές καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο. Η έρευνα συνδέει τη μέτρια κατανάλωση (περίπου τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα) με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, συν το μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του Parkinson, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.
  3. Ο Americano είναι ένας ‘’αραιωμένος’’ με νερό espresso. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ espresso τόσο σε ένταση όσο και σε σώμα. Συνήθως η αναλογία espresso / νερού είναι 1:4. Για να παρασκευαστεί ένας Americano πρώτα βάζουμε νερό, έπειτα ένα μονό espresso και στο τέλος προσθέτουμε ξανά λίγο ζεστό νερό (60 – 65OC). Το Long Black είναι ένας όρος για τον Americano που προέρχεται από την Αυστραλία-Ασία. Δημιουργήθηκε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τους αμερικανούς που έριχναν το εσπρέσο μέσα σε ένα ποτήρι νερό.
  4. 32η θέση στην κατανάλωση Καφέ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 32η θέση του πίνακα με τις χώρες που καταναλώνουν πολύ καφέ. Βρισκόμαστε πίσω από τη Λετονία, ενώ στην 1η θέση βρίσκεται η Φινλανδία και στη 2η η Σουηδία, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου 2018.
  5. Βραζιλία: η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ. Η Βραζιλία είναι εδώ και 100 χρόνια σταθερά πρώτη στις εξαγωγές. Ακολουθούν το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα στοιχεία για τον καφέ, έλα να τα πούμε στο Facebook… ή και στο Instagram!

Share

Τελευταία Άρθρα

NICARAGUA NUEVA SEGOVIA: Ο νέος μας Microfarm ήρθε από μια πολυβραβευμένη φάρμα

Στην Coffee Island πιστεύουμε στην αξία της οικογένειας, της αφοσίωσης, της προσωπικής φροντίδας και της…

05/04/2024

Δεν θα μείνει ψίχουλο …από τον καφέ σου!

Ο καφές είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της καθημερινότητας. Εμείς στα Coffee Island πάμε την αγαπημένη…

01/02/2024

Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σαν να είμαστε παιδιά

Όχι, κανείς δεν είναι μεγάλος για τα Χριστούγεννα. Αυτή είναι μια θεωρία που πρέπει να…

22/12/2023

O 32ος Microfarm Project, μια οικογένεια από την Κολομβία και το πάθος για τον καφέ

«Όταν πίνω καφέ, σκέφτομαι την ιστορία του καφέ και τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με…

29/11/2023

Γιορτάζουμε και έχουμε καλεσμένο τον νέο μας Single Estate Costa Rica Tarrazu!

Η International Coffee Day είναι η μέρα που περιμένουμε όλο τον χρόνο για να γιορτάσουμε…

28/09/2023

Έλα να μας συναντήσεις στο περίπτερο #49 του Athens Coffee Festival!

Το Athens Coffee Festival, η μεγαλύτερη γιορτή του καφέ, επιστρέφει στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι 23-…

20/09/2023